Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi ne aflăm în coada clasamentului în topul celor mai prost plătiţi români, pieţele din judeţ sunt printre cele mai scumpe din ţară.

Veniturile mici, lipsa locurilor de muncă şi economia care mai mult pâlpâie într-un judeţ cândva puternic dezvoltat atârnă greu pe umerii cărăşenilor. Dincolo de toate acestea, coşul zilnic al consumatorului cântăreşte tot mai mult, iar asta şi datorită preţurilor din pieţele agroalimentare, care la multe produse sunt printre cele mai mari din ţară. Cel puţin aşa arată datele publicate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru perioada 16 – 30 iunie.

Să luăm ca exemplu cartoful, legumă ce nu lipseşte de pe mesele românilor, şi care, până nu demult, era considerată a fi mâncarea săracului. Luna trecută, în pieţele agroalimentare din Caraş-Severin, kilogramul de cartofi avea preţuri cuprinse între 2 şi 3 lei, mai mari înregistrându-se doar în judeţul Giurgiu, 2,3 – 4,5 lei/kg. Cei mai ieftini cartofi s-au putut cumpăra din judeţele Dâmboviţa şi Tulcea (0,8 lei/kg), precum şi în Buzău, Suceava şi Timiş, unde kilogramul s-a vândut şi cu un leu. O altă legumă care a costat destul de mult luna trecută a fost fasolea boabe. Preţul cerut de comercianţi a fost între 8 şi 9 lei/kg, cu 1,5 lei mai mult decât tariful afişat în pieţele din judeţul Timiş, şi cu aproape 2 lei mai mare decât cel din judeţele Sibiu şi Olt.

De asemenea, cea mai ieftină varză, de un leu/kg, s-a comercializat în Bucureşti, Covasna, Galaţi, Ilfov, Suceava, Teleorman, Timiş şi Vrancea, iar cea mai scumpă, de 3,2 lei/kg, în judeţul Tulcea. În Caraş-Severin, kilogramul de varză s-a vândut luna trecută cu 1,5 şi 1,8 lei, preţuri mai mari, de 2 şi 2,5 lei/kg, înregistrându-se doar în opt judeţe din ţară, precum Constanţa, Covasna, Giurgiu, Harghita, Iaşi, Mureş, Satu Mare şi Sibiu.

În ceea ce priveşte preţul tomatelor, cărăşenii se pot considera norocoşi, căci faţă de Bucureşti, Cluj şi Buzău, unde kilogramul de roşii a costat chiar şi 7,5, la noi preţul nu a depăşit 4 lei. Potrivit aceloraşi date ale Ministerului Agriculturii, kilogramul de castraveţi s-a cumpărat în Caraş-Severin, în perioada raportată, cu 1,5 – 3 lei, în timp ce cel mai mare preţ s-a înregistrat în judeţul Maramureş, de 5,5 lei, Sălaj şi Bucureşti, de 4 lei.

Roxana Bălan Nafiru

1 Comment

Adaugă comentariu