Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Festivalul de poezie, încheiat în urmă cu două zile, s-a bucurat de apreciere şi un real succes.

După debutul de la Reşiţa despre care Jurnal CS a scris, sâmbătă, 30 mai, invitaţii au poposit la Bocşa, unde au vizitat muzeul „Constantin Lucaci” şi biserica „Naşterea Maicii Domnului”. Programul a mai cuprins un recital de poezie susţinut de oaspeţi şi un moment artistic al copiilor de la Centrul de Tineret „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” Moniom. După-amiază, musafirii de peste hotare au vizitat complexul monahal „Piatra Scrisă”, unde a avut loc un recital susţinut de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. De aici, oaspeţii au ajuns în Caransebeş, unde au fost întâmpinaţi de scriitorii locali, printre care s-au numărat Mihail Rădulescu şi Constantin Brătescu, dar şi de oameni de cultură, şi au fost primiţi la Palatul Episcopal de către consilierul cultural Daniel Alic. „Vă urez bun-venit la Caransebeş! Vă aflaţi în incinta uneia dintre cele mai vechi, poate cea mai veche instituţie de cultură din Banatul de Munte, instituţie care a ţinut aprinsă flacăra credinţei şi culturii româneşti în această parte de ţară”, le-a spus părintele Daniel Alic oaspeţilor.

Prezent la Caransebeş, Cornel Ungureanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timişoara, ne-a declarat: „Ceea ce face Liubiţa Raichici e un lucru cu totul şi cu totul deosebit. Are o capacitate de a ţine lângă ea personalităţi ale culturii, nu numai din Reşiţa, ci personalităţi ale culturii din Rusia, Japonia, Serbia şi alte ţări din fosta Iugoslavie, dar şi din alte părţi ale lumii. Important e că dă premii. Important e că le organizează circuite turistice, că are lângă ea nişte personalităţi care sunt implicate în viaţa şi în devenirea poeziei… E un lucru important, pentru care trebuie să mulţumim Reşiţei”.

Duminică, de la ora 9.30, delegaţia străină a vizitat muzeul de sculptură în aer liber, iar la ora 10.30 a avut loc o conferinţă de presă cu organizatorii Festivalului de Poezie şi invitaţii din străinătate.