Si monedele au varsta lor - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Anul 2013 este un an aniversar pentru numismaţii din România. Se sărbătoresc 110 ani de la înfiinţarea celei mai vechi societăţi în activitate existente în România, Societatea Numismatică Română, şi 35 de ani de la înfiinţarea secţiei sale din Braşov.

De asemenea, se împlinesc 145 de ani de când marele poet naţional Mihai Eminescu, pe când făcea parte din trupa de teatru a lui Mihai Pascaly ca şi sufleor, copist şi interpret de mici roluri, a prezentat piese de teatru în limba română, în sala de spectacole a actualului Centru Cultural „Reduta” din Braşov care, de câţiva ani a devenit leagănul numismaticii din România, găzduind cu multă generozitate simpozioane şi congrese internaţionale dar şi activitatea secţiei numismatice braşovene.

Ca urmare, Societatea Numismatică Română, prin secţia din Braşov şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov şi al Centrului Cultural „Reduta”, au hotărât să omagieze cele trei mari aniversări, organizând cel de al XXX-lea Simpozion Naţional de Numismatică, denumit „Eminescu şi Braşovul”, cu participare internă şi internaţională. Judeţul Caraş-Severin este reprezentat de dr. ist. Dana Antoaneta Bălănescu (preşedintele secţiei Reşiţa a SNR, secţie înfiinţată în anul 1973) şi ing. Constantin Zeno Stoiacoviciu (Reşiţa), care vor prezenta comunicarea „Un complex repertoriu numismatic din antichitate şi până în Ev Mediu, în situl arheologic Gornea (com. Sicheviţa, jud. Caraş-Severin)”.

Lidia Almăjanu