Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Dacă poliţiştii se aşteptau ca brazii să fie furaţi de pe la începutul lunii decembrie, în acest an au avut surpriza să observe că „aprovizionarea“ cu pomi de Crăciun a fost decalată.

Lucrătorii din cadrul Compartimentului Combaterea Delictelor Silvice împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor ce au competenţă în acest domeniu au desfăşurat, în ultimele săptămâni, 121 de controale şi acţiuni, atât pe drumurile publice, forestiere şi în fondul forestier pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale a materialelor lemnoase, în special brazi.

Acţiunea „Pomul de iarnă” va continua şi în luna decembrie, iar până în prezent au fost constatate opt infracţiuni prevăzute de Codul Silvic şi s-au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale în valoare de 9.500 lei.

Poliţiştii au confiscat şi 8,5 mc de lemn şi 50 de pomi de Crăciun. Legea nr. 171 din 16 iulie 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice prevede ca fiind contravenţii silvice ce se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei şi confiscarea materialelor lemnoase în cauză pentru transportul şi/sau comercializarea pomilor de Crăciun nemarcaţi cu sigiliu-crotaliu prevăzut de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare.

Materialele lemnoase confiscate, precum şi cele abandonate se valorifică prin licitaţie, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data confiscării, de către ocolul silvic pe raza căruia s-au depozitat materialelor lemnoase în custodie. Agentul fiscal local va fi invitat să facă parte din comisia de licitaţie. Pomii de Crăciun confiscaţi se valorifică de urgenţă, prin licitaţie sau prin negociere.

Adaugă comentariu