Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cererile pentru răcitoarele de lapte se primesc şi în perioada 1 februarie – 15 aprilie, plata urmând a se face după 1 mai.

Ţăranii care au în gospodărie cel mult cinci vaci de lapte mai primesc o şansă pentru a accesa ajutorul de minimis destinat achiziţiei tancurilor de răcire. Condiţia este aceea ca micii crescători să se organizeze într-o singură formă asociativă, constituită la nivelul unei comune. Suma acordată formei asociative este de 5.000 de euro, iar în ea sunt cuprinse costurile aferente achiziţionării şi instalării tancurilor de răcire cu o capacitate de maximum 1.000 de litri/unitatea administrativă teritorială organizată la nivel de comună, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare.

Banii se acordă beneficiarilor într-o singură tranşă, aceştia având obligaţia de a menţine în gospodărie numărul de vaci de lapte deţinute la data acordării sprijinului financiar, şi să asigure încheierea de contracte de livrare a laptelui pentru procesare, pe o perioadă de doi ani, începând cu anul în care ajutorul a fost acordat.

Cele care vor depune cererile pentru solicitarea banilor sunt structurile asociative ale micilor fermieri. Documentele vor fi primite de primăriile pe a căror rază sunt înregistrate sediile sociale ale structurilor asociative respective. Iniţial, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale acordase pentru depunerea acestor cereri o perioadă relativ scurtă, cuprinsă între 20 şi 30 decembrie 2013. Acum, acelaşi minister a hotărât deschiderea unei noi sesiuni pentru depunerea cererilor, aceasta urmând să aibă loc în perioada 1 februarie – 15 aprilie. Cum 1 februarie pică sâmbătă, cel mai probabil uşile primăriilor vor fi deschise pentru această problemă, începând de luni, 3 februarie.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu