Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Distribuitorul de gaz atrage atenţia asupra faptului că, la fiecare patru zile, un om moare din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon.Problemele cu coşurile de fum şi cu folosirea aragazului ca sursă de încălzire sunt doar câteva dintre cauzele care au stat la originea mai multor evenimente cu sfârşit tragic înregistrate în ultima vreme, potrivit celor de la gaz.

Numai în intervalul 1 ianuarie – 4 februarie 2013 au fost înregistrate şapte cazuri de asfixii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon. Evenimentele s-au soldat cu 12 victime, dintre care opt au decedat, ceea ce înseamnă că la fiecare patru zile o persoană a murit asfixiată cu monoxid de carbon. Numărul persoanelor decedate în acest interval de aproximativ o lună este similar cu numărul celor decedate pe parcursul întregului an 2012, situaţia fiind una fără precedent în aria de activitate a E.On. Cauza principală a acestor evenimente tragice a fost utilizarea unor surse de încălzire alimentate cu gaze naturale, racordate la coşuri de fum necurăţate sau înfundate, construite necorespunzător sau chiar folosirea unor aparate de încălzire improprii, deteriorate sau neracordate la coşuri sau utilizarea aragazurilor pentru încălzire şi lăsarea lor în funcţiune în timpul nopţii“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Acesta este motivul pentru care, în cadrul campaniei „Împreună pentru siguranţă“, reprezentanţii companiei, împreună cu cei de la Situaţii de Urgenţă, atrag atenţia asupra necesităţii curăţării coşurilor de fum şi a întreţinerii căilor de ventilare. Aceste măsuri de siguranţă sunt esenţiale pentru evitarea intoxicaţiilor şi asfixierilor cu monoxid de carbon dar şi pentru prevenirea incendiilor. Pe motive de siguranţă, se recomandă verificarea şi curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una dintre verificări trebuind să fie efectuată neapărat înaintea începerii sezonului rece, doar prin firme sau persoane autorizate pentru aşa ceva. De asemenea, se impune supravegherea funcţionării aragazurilor şi se interzice utilizarea acestora ca sursă de încălzire.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu