Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Atmosfera calmă a şedinţelor forului decizional judeţean a fost tulburată vineri de o propunere a consilierului Nicolae Ştefănescu.

Înainte de aprobarea ordinii de zi a primei şedinţe a Consiliului Judeţean din acest an, ce a avut loc vineri, 8 ianuarie 2016, consilierul Nicolae Ştefănescu a venit cu propunerea de a introduce un proiect de hotărâre prin care să fie sprijinită financiar deplasarea unei delegaţii la Târgul de produse agricole de la Berlin.

„Camera de Comerţ Româno-Germană ne-a invitat la Târgul de la Berlin, un eveniment important la care diverşi producători agricoli cărăşeni au mai luat parte. Un lucru este interesant: noi avem acolo trei standuri, iar vecinii noştri maghiari 42. Şi asta pentru că statul maghiar le asigură finanţarea. Având în vedere că Ministerul Agriculturii nu mai finanţează aceste deplasări, propun colegilor din Consiliul Judeţean să fie de acord să finanţăm noi această deplasare, introducând în acest sens un proiect de hotărâre pe ordinea de zi. Şi Consiliul Judeţean Maramureş finanţează reprezentările la târgurile agricole de peste hotare“, le-a spus Nicolae Ştefănescu colegilor săi. Consilierul Mihai Minea l-a întrebat pe Ştefănescu ce rezultate au avut deplasările anterioare la astfel de târguri. „De exemplu, exportăm 40 de tone de miere“, a răspuns Nicolae Ştefănescu. „Păi şi atunci nu sunt în stare să îşi susţină o deplasare?“, a continuat Minea. „Aceasta este o altă întrebare“, a spus Ştefănescu.

Schimbul de replici a fost întrerupt de secretarul judeţului, Darian Ciobanu, care a argumentat de ce o astfel de finanţare nu poate fi susţinută de Consiliul Judeţean. „Nu există un text de lege care să ne permită aşa ceva. Iar ceea ce face Consiliul Judeţean Maramureş este total în afara legii. Eu nu voi semna un astfel de proiect de hotărâre. Consiliul Judeţean nu se poate substitui Ministerului Agriculturii“, a spus ferm Darian Ciobanu. Secretarul judeţului a rămas ferm pe poziţie şi după intervenţia lui Pavel Nefir, şeful Camerei Agricole Caraş-Severin, care a spus că „este nevoie de doar 3000 de euro, bani necesari pentru plata standului de la Berlin, nu pentru cazare şi masă. Judeţul merită să fie reprezentat acolo. Cine merge acolo există“. Tonul folosit de către Darian Ciobanu, când a argumentat juridic imposibilitatea finanţării chiar şi cu 3000 de euro, l-a deranjat pe Ştefănescu, consilierul judeţean părăsind şedinţa. Vicepreşedintele CJ, Ilie Iova, a calmat apele precizând că nu vrea „să se înţeleagă că nu susţinem agricultura, producătorii din judeţ, însă trebuie să o facem şi legal. Iar acum nu se poate“.

Câţiva consilieri judeţeni au propus ca absenţa lui Nicolae Ştefănescu să nu fie motivată. „Păi ce facem aici, când nu ne convine ceva ne ridicăm şi plecăm? Mie câte nu mi-or fi convenit, dar nu am dat dovadă de lipsă de respect şi nu am părăsit nicio şedinţă până acum. Nu mi se pare corectă atitudinea dlui Ştefănescu“, a spus Iustina Turnea. Tot Darian Ciobanu i-a luat apărarea lui Nicolae Ştefănescu, susţinând că se încalcă regulamentul şedinţei dacă nu este motivat. Prin urmare, anul a început furtunos, să sperăm că şi ideile bune pentru judeţ vor veni la fel de furtunos.