Caraş-Severin, Romania
CARAȘOVA – O nouă explorare a Peșterii Izvorul de la Nuci a oferit surprize speologilor. Situată în Cheile Carașului, la 300 m amonte față de cunoscuta Peșteră a Liliecilor, peștera are în prezent 11 sifoane din care nouă sunt explorate, iar celelalte două urmează să fie depășite. Explorarea a fost realizată de speologul – scafandru Radu Pușcaș.

Galeriile au în prezent aproape 3 km lungime și două galerii principale străbătute fiecare de un curs de apă. Cu ocazia noilor explorări a fost efectuată și o marcare cu fluoresceină la cca. 400 m în interiorul peșterii, în sifonul numărul 3 cu lungimea de 80 m.
După aproximativ 24 de ore, trasorul a fost reperat în izvorul de la Moară, situat la 890 m distanță și 13 m denivelare, în versantul stâng la intrarea în Cheile Carașului. Traseul urmat de apa subterană reprezintă o mare surpriză datorită faptului că apa din versantul drept al Cheilor Carașului curge prin peșteri și fisuri pe sub albia râului Caraș după care apare la suprafață în versantul opus!“, a explicat scafandrul.
Din această etapă a cercetării, speologii confirmă existența unui important sistem carstic din caere fac parte mai multe peșteri: Peștera Ponorul Olenica, Peștera de sub Cetate II, Peștera Izvorul de la Nuci și, foarte probabil, și Peștera de după Cârșă a cărei conexiune va fi confirmată în urma noilor cercetări.
Apa din Izvorul de la Moară situat la Carașova străbate practic o distanță de 4.850 m, fiind alimentată printr-un ponor în Valea Olenica, la nord de satul Iabalcea. Din aceste noi rezultate se poate observa cât de complexă este circulația apei subterane în zona carstică din Iabalcea și Carașova. În urma ultimelor cercetări rezultă existența unui important sistem carstic pe care nu îl bănuiam în urmă cu câțiva ani. Interpretarea rezultatelor de până acum ne indică un traseu subteran al apelor de aproape 5 km și peste 15 km de galerii de peșteră. În acest moment, dacă am cumula lungimea galeriilor explorate în Peștera de sub Cetate II și Peștera Izvorul de la Nuci ajungem la 6 km de galerii iar potențialul este mult mai mare“, a declarat Bogdan Bădescu, președintele Asociației Speologice Exploratorii și al Federației Române de Speologie.
Acțiunea a fost realizată în cadrul Proiectului de explorare și cartare a sifoanelor și peșterilor inundate de apă din sinclinoriul Reșița – Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, coordonat de Asociația Speologică Exploratorii.
Foto: AS Exploratorii