Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Culturile de porumb şi floarea soarelui suferă din cauza lipsei apei din sol. Dacă ploile vor continua să ocolească judeţul nostru, productivitatea la hectar va coborî la jumătate faţă de anii trecuţi, avertizează specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Caraş-Severin.

Şi cum prognoza meteo pentru perioada următoare nu este deloc îmbucurătoare, ceea ce va duce la accentuarea secetei în majoritatea zonelor din Caraş-Severin, salvarea culturilor ar putea veni de la sistemele de irigaţii. Problema este că, la fel cum se întâmplă în mai toate zonele din ţară, acestea fie lipsesc cu desăvârşire, fie au fost distruse în ultimii ani, şi nu mai pot fi folosite.

„Este nevoie mare de ploi, dacă vrem să mai salvăm ceva, iar cantităţile trebuie să fie însemnate! Şi aşa seceta a făcut destule pagube până acum. De exemplu, din totalul suprafeţei de 875 hectare însămânţate cu rapiţă, doar 11 dintre ele au rămas neafectate. Lipsa precipitaţiilor îşi pune amprenta şi pe recolta de cartofi din această toamnă, căci, în mare parte, cartofii sunt opriţi din vegetaţie“, ne-a declarat ing. Mariana Brujan, şef Serviciu Inspecţii, Implementare Politici, Statistici Agricole – din cadrul Direcţiei Judeţene Agricole.

Temperaturile de peste 50 de grade Celsius de la nivelul solului au sufocat tulpina cartofului, o cultură sensibilă la secetă şi arşiţă. Din acest motiv, la toamnă, fie vom găsi mai puţini cartofi în pieţe, fie aceştia vor fi scumpi. Nici cultura de varză nu stă mai bine. Mare iubitoare de apă, planta are nevoie de precipitaţii însemnate. Chiar dacă în Caraş-Severin nu avem o suprafaţă foarte mare cultivată cu varză, puţin peste 300 de ha, nu trebuie să uităm că seceta este simţită în toată ţara, în special, în partea de sud a României, de unde, toamna, producătorii de legume ajung cu marfă în pieţele noastre.

În ceea ce priveşte recoltatul cerealelor, datele Direcţiei Agricole arată că din totalul suprafeţei de 12.291 ha însămânţate cu grâu în judeţ, până la data de 17 iulie, s-a treierat cultura de pe o suprafaţă de 6.603 ha. Producţia medie la hectar înregistrată a fost de 3.070 kilograme. În cazul orzului vorbim despre o producţie medie la hectar de 2.927 kilograme, după ce întreaga suprafaţă însămânţată în toamnă, de 385 ha, a fost recoltată până la jumătatea acestei luni.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu