Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un lot alcătuit din 14 componenţi ai Clubului Sportiv Basti Box Salonta, antrenor Sebastian Szilagy, s-a aflat la Reşiţa, timp de o săptămână, pentru un stagiu de pregătire, alături de componenţii C.S.M.R. şi ai Centrului Olimpic de Juniori. Sebastian Szilagy a apreciat ospitalitatea reşiţenilor.

JURNAL DE CARAŞ-SEVERIN: Domnule profesor Sebastian Szilagy, bine aţi venit la Reşiţa! Vă rog, pentru început, să ne vorbiţi despre clubul pe care îl reprezentaţi.

SEBASTIAN SZILAGY: Cu mare plăcere. Vă mulţumesc pentru amabilitate. C.S. Basti Box Salonta este un club relativ tânăr, constituit în urmă cu circa un an de zile şi jumătate. Avem copii în formare şi suntem onoraţi să fim la Reşiţa, alături de pugiliştii reşiţeni şi de cei din Centrul Olimpic de juniori. Am venit să învăţăm de la cei mai buni şi dorim ca pe viitor să dezvoltăm această colaborare, să descoperim şi să lansăm viitori mari campioni. Dispunem de peste 40 de sportivi, de la copii până la nivel de tineret, băieţi, dar şi fete. La Reşiţa am venit cu 14 sportivi, 11 băieţi şi trei fete. Referitor la performanţe, ne putem lăuda doar cu rezultate locale şi chiar regionale, la turnee cu caracter amical, atât în ţară, la Hunedoara, Oradea, cât şi în Ungaria. Am fost prezenţi la Cupa României pentru tineret, unde însă n-am luat nici o medalie. Dar, nu este nimic, am câţtigat doar experienţă. Performanţele vin după cel puţin doi ani de pregătire.

JCS: Cum vi s-a părut stagiul de pregătire? Consideraţi că şi-a atins scopul?

S.S.: Indiscutabil, am petrecut o perioadă dintre cele mai benefice, de la constituirea clubului. Copiii au văzut un stil de antrenament nou, alături de maestrul Adrian Mărcuţ, care ne-a ajutat să ne perfecţionăm pregătirea. Am făcut lecţii de studiu pe perechi, lecţii individuale. Deci, antrenamente foarte bune, eficiente. În plus, ne-am bucurat de indicaţiile marelui nostru boxer Feri Vaştag. Deseori s-a aflat în mijlocul copiilor, destăinuindu-le din vasta sa exeperienţă. Vreau să vă spun că prezenţa lui Feri a fost o mare onoare pentru noi, pentru că nu oricând ai şansa să lucrezi cu o asemenea personalitate sportivă de talie mondială. Ne bucură faptul că antrenorii reşiţeni ne-au şi remarcat câţiva sportivi, încurajându-ne că putem spera deja şi la medalii naţionale, la această categorie de vârstă. Sunt copii sănătoşi, ascultători, muncitori şi vor să facă performanţă.

JCS: Cum i-aţi atras spre box? Cum îi convingeţi să şi rămână, să aspire la performanţe?

S.S.: În primul rând, cursurile de iniţiere şi antrenamentele sunt gratuite. Apoi, asigurăm participările la turnee, stagii de pregătire, fără să percepem nici o taxă de la părinţi, şi echipamente de prezentare. Iar, în perspectivă, facem eforturi să găsim sponsori care să ne ajute să le asigurăm sportivilor din împrejurimile Salontei gratuitate pe mijloacele de transport. Pentru că sunt copii care vin şi de la 18-20 km distanţă de Salonta, pe cheltuiala părinţilor. Ştim situaţia economică actuală a ţării, ştim că părinţii fac eforturi deosebite, şi de aceea, prin sponsori, prin proiecte, încercăm să le oferim sportivilor cât mai bune condiţii. Aceasta şi pentru că am câştigat încredere în sponsori, care sunt convinşi că sprijinul lor finaciar ajunge la copii. Punem mult suflet, în tot ceea ce facem. Mă bucur, o spun din nou, că am venit la Reşiţa. Fiindcă am văzut că şi aici se lucrează cu sufletul. Nu întâmplător este şi Centrul Olimpic de juniori. Omenia lui Feri Vaştag nu poate fi măsurată. De aceea merită tot respectul din lume. Am văzut căldură din partea lui. Copiii l-au simţit.

JCS: Care vor paşii următori, în ceea ce priveşte colaborarea cu C.S. Municipal Reşiţa?

S.S.: Vă daţi seama că interesul nostru este imens. Am discutat cu domnul director general Rusalin Fîc, şi am convenit un proiect pe termen lung, un parteneriat pentru o dezvoltare comună, cu schimburi de experienţă, şi multe meciuri. Aici, vreau să-i mulţumesc pentru deschiderea totală. Totodată, vreau să mulţumesc Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, pentru excelentele condiţii de cazare. Sperăm să ne ridicăm şi noi la nivelul ospitalităţii gazdelor noastre. Plecăm cu satisfacţia că am petrecut o săptămână deosebită. Pentru că, pe lângă antrenamente, am avut posibilitatea să vizităm şi împrejurimile Reşiţei, Staţiunea Secu, în special, locaţia la care Feri Vaştag ţine foarte mult, fiindcă acolo s-a pregătit pentru marile confruntări internaţionale.

JCS: Vă mulţumesc! Şi mult succes!

Adrian Roman

Adaugă comentariu