Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Noul proprietar al activelor Mechel din România este o firmă din Bucureşti, controlată de doi cetăţeni ruşi.În schimbul sumei de 230 de lei, Invest Nikarom SRL, societate cu sediul în Bucureşti, va intra în posesia a cinci întreprinderi metalurgice ale grupului Mechel Ductil Steel S.A., Câmpia Turzii S.A., Mechel Târgovişte S.A., Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi Laminorul S.A. Directorul general al Mechel, Evgeny Mikhel, a dezvăluit motivele înstrăinării uzinelor din ţara noastră: „Această tranzacţie reprezintă un pas în realizarea strategiei actualizate a OAO Mechel, care este îndreptată către dezvoltarea direcţiilor de producţie cheie şi vânzarea business-urilor non-profit. Cu ceva timp în urmă, am anunţat intenţiile noastre de a ieşi din sectorul metalurgic european care, în conjunctura actuală şi prognozabilă, rămâne în pierdere cronică. (…) La o pierdere planificată la întreprinderile româneşti în anul 2013 în valoare de 2,4 miliarde de ruble, actuala tranzacţie va avea un efect financiar pozitiv pentru acţionarii noştri. Fluxurile băneşti eliberate vor fi direcţionate atât pentru activitatea operaţională, cât şi pentru reducerea datoriei companiei“.

Conform presei centrale, Invest Nikarom SRL are ca asociaţi în părţi egale pe Svetlana Chumakova (55 de ani) şi Victor Chumakov (58 de ani), ambii de cetăţenie rusă. Firma are un capital social vărsat de 99.979 de lei, activitatea sa constând în comerţul cu ridicata de maşini şi echipamente. Ce şanse au combinatele metalurgice, în special cel de la Oţelu Roşu, să îşi continue activitatea? Slabe, susţin mulţi. În aceste condiţii, ce va face judeţul cu încă aproape 500 de şomeri? Iar lista întrebărilor fără răspunsuri certe este lungă.

Cei mai mulţi dintre cei implicaţi în activitatea metalurgică s-au întrebat ce se ascunde în spatele tranzacţiei mai mult decât simbolice, cu valoarea de 70 de dolari. Legat de problema socială pe care o implică această vânzare, prefectul de Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu a declarat: „Nu pot să comentez deciziile economice ale grupului Mechel, dar, în ceea ce priveşte oamenii care se află în şomaj tehnic şi care vor deveni cel mai probabil şomeri, este cert că Oţelu Roşu va fi afectat. Şi asta pentru că activitatea atârna greu în economia localităţii“.

În general, viziunile sunt pesimiste, împărtăşite şi de viceprimarul oraşului Oţelu Roşu, Magda Lungu. „Nu era prevăzut sau aşteptat ceea ce s-a întâmplat. Nu este uşor nici acum celor peste 400 de familii care depind de salariul de la Ductil. Cred că ar fi propice ca instituţiile statului să se implice într-o asemenea situaţie, pentru că este societatea cu cel mai mare număr de angajaţi din oraş, următoarea având în jur de o sută de salariaţi. Este preconizat ca o delegaţie să vină să poarte o discuţie cu primarul oraşului zilele acestea. În condiţiile în care o parte însemnată din populaţia feminină este plecată la muncă în străinătate, o desfiinţare a societăţii Ductil ar putea afecta serios economia din zonă“, a mai precizat viceprimarul Lungu.

Victor Sabău, liderul sindicatului Ductil este resemnat dar mai speră că lucrurile nu stau chiar aşa de rău: „aşteptăm să ne spună cineva ce facem. Niciun semnal nu a venit dinspre noua conducere, aşa că… stăm“. Marian Apostol, preşedintele Cartel Alfa Caraş-Severin, confederaţie la care este afiliat şi sindicatul Ductil consideră că tranzacţia a fost făcută „în aceeaşi familie“, în sensul că cetăţenia fostului şi actualului manager este tot rusă.

„Sigur că există dedesubturi pe care o să le vedem în curând. Probabil că marile afaceri se fac cu bani puţini, pentru cine îşi permite. Dar viitorul nu este roz pentru cei de la Ductil Oţelu Roşu“. Dedesubturile transferului de active îngrijorează şi sindicatele, liderul Iancu Muhu, preşedintele sindicatului Vatra din TMK alimentând neliniştea: „Este clar că ceva este cusut cu aţă albă şi organele statului ar trebui să investigheze ce s-a întâmplat în amănunt. Dar este cert şi că Ductil nu mai are viitor în Oţelu Roşu. Toate semnele arată că societatea se va închide, ba s-ar putea să ajungă la fier vechi. Ar putea să fie un tertip, pentru că în contractul de privatizare se interzicea tăierea combinatului pentru fier vechi. Or, după noua vânzare, acest lucru se prescrie“, a amintit Muhu.

Nina Curiţa, Flavius Rotariu

Adaugă comentariu