Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Consilierii judeţeni au alocat miercuri un milion de euro pentru ca societatea de apă să îşi achite datoriile.Miercuri a avut loc prima şedinţă a Consiliului Judeţean Caraş-Severin din acest an. Cel mai important punct de pe ordinea de zi a vizat alocarea unei sume de bani din excedentul bugetar al CJ societăţii AquaCaraş. Mai exact, din excedentul bugetar de 122 de milioane de lei, au fost alocate 4,5 milioane societăţii de apă în vederea achitării datoriilor pe care aceasta le are, alte cinci milioane fiind repartizate modernizării clădirii administraţiei judeţene. AquaCaraş are o datorie de două milioane de euro către firma Louis Berger, consultantul proiectului ISPA, societatea plătind de câteva luni şi 60.000 de euro penalizări către acelaşi consultant. Un milion de euro din datorie va fi achitat din banii alocaţi în acest scop, la finele anului trecut, de Guvernul României.

Sprijinul de 4.500.000 de lei (adică un milion de euro) acordat de Consiliul Judeţean a generat diverse discuţii în forul decizional, îndeosebi datorită faptului că, prin alocarea acestei sume, CJ devine acţionarul majoritar al AquaCaraş, poziţie deţinută până miercuri de către Primăria Reşiţa. Consilierul Ion Spânu a spus că grupul de consilieri PSD din care face parte o să voteze această sumă de bani „dacă ea se repartizează proporţional cu acţiunile deţinute de fiecare acţionar“. Consilierul Nicolae Ştefănescu a propus ca acţiunile CJ să fie cedate primăriilor, iar acestea să facă ce vor cu ele. În replică, Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ, a spus: „Haideţi să atingem esenţa problemei. Nu există bază legală care să permită CJ să investească excedentul bugetar cedându-l primăriilor“.

Noi nu ne-am propus să fim stăpânii apelor şi deşeurilor, dar a fost singura soluţie prin care am putut aduce bani în acest judeţ, prin derularea marilor proiecte europene. Acum derulăm proiectul de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, în valoare de 107 milioane de euro, pe care riscăm să îl pierdem dacă nu sunt achitate datoriile către consultant. Ştiţi de ce? Pentru că, din cauza acestor datorii, Louis Berger încă nu a predat dreptul intelectual al proiectului, ceea ce este foarte grav. Haideţi să nu votăm ambiţii pentru că, oricum, beneficiarii proiectelor europene sunt primăriile“, a mai precizat Frunzăverde. Proiectul a fost votat, însă consilierii PSD au votat împotrivă.

La final, prezent la şedinţa CJ, primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, a spus că „dacă acest proiect votat azi de Consiliul Judeţean este valabil, primăriile îşi vor aduce, în calitate de acţionari, aportul la majorarea capitalului social al AquaCaraş. Cel puţin Primăria Reşiţa va face asta pentru că nu ne opunem dezvoltării proiectelor în municipiu, în judeţ. Eu sunt supărat pe acest răsfăţat Louis Berger şi pe faptul că multe zone din Reşiţa au fost uitate în proiectul de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, ceea ce nu este corect“.

Nina Curiţa