Caraş-Severin, Romania

NAIDĂŞ – Aurul din Valea Nerei rămâne și azi o atracție pentru exploratori, fie că sunt oameni simpli sau firme importante, specializate în acest domeniu.

Potrivit legendelor locului, aurul se găsește pe fundul canionului lung de 20 de kilometri al Nerei, și din când în când, mai ales vara, căutătorii de comori încearcă să-i dea de urmă. Că zona are resurse aurifere o arată și proiectul unei societăți din Caransebeș, specializate în explorări, care încearcă să găsească aur lângă comuna Naidăș.

„Programul lucrărilor de explorare pentru aur din aluviuni, Valea Nerei, judeţul Caraş-Severin” își propune explorarea unui perimetru de aproape 1,2 kilometri pătrați. Pentru realizarea obiectivelor programului de explorare a resurselor de aur din aluviuni se vor efectua în primă fază de-a lungul unei perioade de un an, lucrări specifice de teren şi de laborator. Potrivit notificării pentru solicitarea acordului de mediu, vor fi executate și lucrări miniere uşoare care constă în săparea mecanizată a unor puțuri de cercetare în râul Nera.

„Puțurile de cercetare sunt amplasate pe 17 profile transversale și vor fi executate pe direcția de curgere a râului Nera. Forajele se vor executa vertical în 28 de locații la adâncimi cuprinse între 7 și 10,5 metri”, se arată în documentul prin care firma specializată în explorarea solului solicită acordul de mediu al APM Caraș-Severin. Puţurile de cercetare vor fi realizate pe parcursul celor doi ani de valabilitate a licenței de explorare.

Nina Curiţa