Caraş-Severin, Romania

Tot în perioada următoare ar putea creşte şi preţul gazelor, după ce ANRE a anunţat că cererea distribuitorilor şi furnizorilor privind majorarea tarifelor este justificată.

Şi dacă toate acestea nu ar fi îndeajuns, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, declara la începutul săptămânii că preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele două – trei luni cu până la 10-12%. Noul val de scumpiri anunţat, vine după ce, în ultimele luni, preţul alimentelor de bază s-a majorat de mai multe ori.

Anunţul autorităţilor îi îngrijorează pe reşiţeni, care, şi aşa, au trecut destul de greu peste această iarnă. „Eu m-am încălzit cu lemne toată iarna. Căldura m-a costat 1.200 de lei în toată această perioadă. Nu ştiu dacă am ieşit scump sau ieftin, dar măcar nu am suferit de frig. În rest, am avut mare grijă la bani, căci eu sunt şomeră din decembrie 2010, iar soţul meu are un venit de 1.000 de lei, din care 350 de lei i-am dat lunar pe cheltuieli şi 500 – 600 de lei pe mâncare, care s-a tot scumpit de la o lună la alta. Nu ştiu ce se va întâmpla în continuare, dar dacă preţurile continuă să crească, vom ajunge la sapă de lemn“, ne-a spus reşiţeanca Adriana Mihăescu.

După 28 de ani de muncă, Maria Mihăilă are o pensie de 640 de lei. Pentru a se putea descurca pe perioada iernii, pensionara a luat în chirie doi elevi, căci, spune ea „la oraş toate sunt scumpe. Soţul mi-a murit acum trei ani şi de atunci trebuie să mă descurc singură. Înainte, când el trăia, ne descurcam bine, căci aveam două pensii în casă, dar acum, cu un singur venit, e greu, căci toate sunt scumpe: uleiul, cartofii, zahărul, ouăle, laptele. De carne, ce să mai vorbesc! Dacă se anunţă noi majorări de preţuri, nu ştiu cum ne vom mai descurca, căci şi aşa e vai de viaţa noastră!“

Reşiţeanca Cornelia Iancuţa, pensionată pe caz de boală, are un venit lunar de 1.100 de lei. Femeia ne-a povestit că atât ea, cât şi soţul ei s-ar descurca greu dacă nu ar fi sprijiniţi de fiul lor. „Soţul meu a fost şomer o perioadă şi doar din această lună a reuşit să se angajeze. Dacă ar trebui să ne descurcăm doar cu pensia mea de 400 de lei şi cu venitul său, nu am face faţă cheltuielilor. E greu să te descurci în ziua de azi. Mâncarea e scumpă, salariile sunt mici, iar locurile de muncă sunt puţine“, spune Cornelia Iancuţa.

Roxana Nafiru