Caraş-Severin, Romania

Deşi cei mici pot fi trecuţi pe liste şi după această dată, până la începutul şcolii. Se pare însă că deja părinţii au aflat că, la fel ca şi în anii precedenţi, ultima zi de înscriere este mai mult de ochii lumii, astfel că spre atingerea termenului, erau ocupate cam 60% din cele aproximativ 3.700 de locuri disponibile în clasa I, pentru anul şcolar 2011-2012. La şcolile din mediul urban s-au înscris aproximativ 1.300 de copii, iar la cele de la sate – în jur de 1.100.

Şi chiar dacă dascălii din unele şcoli s-au arătat speriaţi de numărul tot mai redus de copii, fapt ce se traduce şi în reduceri de posturi din învăţământul preuniversitar de stat, nu toată lumea percepe situaţia astfel. Spre exemplu, la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 2 din Reşiţa, una dintre şcolile „fruntaşe“ în acest domeniu, nu sunt probleme nici de această dată, după cum ne-a explicat directorul acesteia, prof. Marius Şandru.

Deşi Consiliul de Administraţie al IŞJ a redus deja câte un post de profesor la disciplinele muzică, limba engleză şi matematică, precum şi două catedre de învăţător, conducerea şcolii spune că aveau planificate două clase I dar vor face trei – cum nu mai are nici o şcoală din municipiu –, pentru că deja s-au înscris 60 de copii. Cât despre cele două învăţătoare ale căror catedră va fi redusă din toamnă, directorul Şandru spune că în cazul uneia dintre ele situaţia datează de doi ani, aceasta fiind învăţătoare la Generală 8, în celălalt caz, învăţătoarea fiind cea care a solicitat reducerea postului. Cu toate acestea, conducerea IŞJ ne-a asigurat că niciunul dintre dascăli nu a ieşit din sistem…

Pot fi înscrişi în clasa I toţi copiii care împlinesc vârsta de şase ani până la data începerii anului şcolar. Prin excepţie, pot fi înscrişi şi cei care împlinesc această vârstă până la sfârşitul anului calendaristic, cu condiţia ca dezvoltarea lor psiho-somatică să fie una corespunzătoare. Şcolile vor înscrie prioritar copiii care locuiesc în apropierea lor, abia după acestea urmând să fie rezolvate şi celelalte solicitări, în limita locurilor disponibile.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu