Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Deși sună paradoxal, afirmația aparține inspectorului școlar general, Adrian Doxan.

Reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean a prezentat, miercuri, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat din județul Caraș-Severin pentru anul școlar 2017-2018.

„Câteva unități administrativ teritoriale, respectiv Prigor, Constantin Daicoviciu, Dognecea, Eftimie Murgu, Lăpușnicel, Păltiniș și Rusca Montană nu au răspuns adreselor Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, nu au transmis proiectele de hotărâri de consiliu local privind rețeaua unităților de învățământ de pe raza unității administrativ teritoriale, drept pentru care a fost păstrată rețeaua școlară existentă în anul școlar 2016-2017. În urma emiterii avizului conform pentru rețeaua școlară, autoritățile locale trebuiau să emită hotărâri de consiliu local în acest sens și să le comunice atât unităților de învățământ, cât și Inspectoratului Școlar Județean. Până în momentul de față au fost emise 35 de astfel de hotărâri, iar 42 de unități administrativ teritoriale nu au făcut acest lucru. Cât despre intențiile de a se modifica ponderea claselor a IX-a pentru învățământul profesional sau cel teoretic, din păcate, oferta școlară conservă încă posturi. Adică sunt școli care păstrează profesorul de mecanică, spre exemplu, deși solicitarea de forță de muncă pe acest domeniu nu justifică un atare număr de clase“, a explicat prof. Adrian Doxan, inspector școlar general.

Potrivit datelor prezentate, în ceea ce privește învățământul profesional și tehnic la nivelul județului Caraș-Severin s-au urmărit corelarea ofertei educaţionale cu nevoile de dezvoltare economică, pentru creşterea şanselor de ocupare a absolvenţilor învăţământului profesional şi tehnic şi a contribuţiei acestora la creşterea productivităţii, a creşterii economice şi sociale în general şi întărirea rolului parteneriatului pentru formarea profesională.

Printre măsurile luate nivelul judeţului pentru adaptarea învăţământului profesional şi tehnic la dinamica social-economică actuală se numără încheierea, la nivelul municipiului Reşiţa, începând cu anul şcolar 2017-2018, a „Pactului pentru Şcoala duală”, al cărui scop este promovarea învăţământului profesional, obţinerea resursei umane calificate pentru firmele care îşi desfăşoară activitatea în oraş. Pactul a fost încheiat între cele trei unităţi de învăţământ din Reşiţa, care şcolarizează elevi în învăţământul profesional şi tehnic şi șapte companii şi agenţi economici.

Pentru anul şcolar 2017-2018, la nivelul judeţului Caraş Severin sunt prognozate 91 clase a IX-a. Dintre ele, 37 vor fi pe filiera teoretică (una mai mult decât anul anterior), șase clase pe filiera vocațională (+1) și 48 de clase pe filiera tehnologică. Dintre acestea din urmă, 27 de clase sunt la licee tehnologice și celelalte 21 sunt la clase de învățământ profesional. Pentru anul şcolar 2017-2018, au fost înregistrate, din partea operatorilor economici, un număr de 640 de solicitări de şcolarizare în învăţământul profesional, fiind soluţionate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin un număr de 588, distribuite pe calificări profesionale.