Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Instituţia Prefectului a înaintat o listă cu unităţile de învăţământ propuse la reabilitare pentru obţinerea autorizaţiei.

La începerea anului şcolar în curs, în septembrie 2015, 96 de unităţi de învăţământ cărăşene nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare din diferite pricini: lipsa apei curente, potabile, grupuri sanitare necorespunzătoare (fără sursă de apă curentă, neigienizate), săli de clasă neigienizate, necorespunzătoare activităţii instructiv – educative, mobilier deteriorat, unităţi de învăţământ aflate încă în lucrări de reabilitare (activitatea se desfăşoară în alte spaţii amenajate de primării).

„Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală derulat prin Ministerul Dezvoltării se pot finaliza anumite proiecte începute şi nefinalizate şi se pot iniţia unele noi. În 2016 se derulează în județ 130 de proiecte finanţate prin acest program, iar la solicitarea ministerului, Instituţia Prefectului a realizat instruiri şi o monitorizare privind documentaţia proiectelor de infrastructură ale primăriilor cărăşene. Legat de clădirile şcolilor din județ, pe tema autorizaţiilor sanitare de funcţionare, s-a aprobat o sumă la nivel de ţară pentru reabilitare şi modernizare. Din Caraş-Severin au fost invitate să depună documentaţie 49 de unităţi de învăţământ pentru că figurau deja în baza de date a ministerului“, ne-a declarat Luminiţa Jivan, directorul cancelariei prefectului.

Cu spijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean, Instituţia Prefectului a întocmit o situaţie precisă la cele 77 de UAT-uri referitor la unităţile şcolare. „La unele dintre ele, vreo 15, problemele au fost deja rezolvate între timp şi de aceea a fost nevoie de o reevaluare. În funcţie de punctajul obţinut la evaluarea făcută de minister pentru accedere la fonduri, există posibilitatea ca, la începerea anului şcolar 2016-2017 să fie mai puţine şcoli fără autorizaţie“, a precizat subprefectul Sebastian Purec.