Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ministrul Rovana Plumb anunţă… o schimbare de viziune, după ce a fost confruntată cu un val de nemulţumiri.

În privinţa Programului Rabla 2013, Rovana Plumb anunţa că „am schimbat puţin viziunea privind distribuirea tichetelor“. Acest lucru aduce în plus mai multe vouchere pentru persoane fizice, total insuficiente însă faţă de cererea uriaşă. Ministrul Mediului nu poate face minuni: suma în care trebuie să se încadreze rămâne neschimbată, iar numărul de tichete e net mai mic faţă de anii trecuţi.

„Am spus foarte clar că, în prima etapă de distribuire a tichetelor, se vor da doar 25% din numărul aferent fiecărui judeţ, ce primeşte aceste tichete în funcţie de numărul de maşini mai vechi de zece ani, şi nu în funcţie de numărul populaţiei, aşa cum a fost până acum. Anul acesta am vrut să avem o monitorizare mai bună şi un control clar în ceea ce priveşte distribuirea tichetelor“, a spus Rovana Plumb. Până acum, judeţului Caraş-Severin i-au fost repartizate 66 de tichete, epuizate în prima zi a programului.

„N-am schimbat regulile în timpul jocului, dar am schimbat puţin viziunea. Dacă la începutul programului anunţam că sunt 17.000 de tichete pentru persoanele fizice şi juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţii, astăzi pot să vă spun că vom acorda 17.000 de tichete numai pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice vor intra în grupa celor 3.000, alături de instituţii“, a mai precizat Rovana Plumb.

Proprietarii de maşini mai vechi de zece ani care sperau să intre în Programul Rabla sunt nemulţumiţi. „Stau aici de aproape trei săptămâni şi nu am prins niciun voucher. Nu este posibil să se dea atât de puţine. Am înţeles că au fost date doar 16 vouchere, iar noi suntem aici cel puţin o sută. E o bătaie de joc. E al doilea an când plec înapoi cu maşina“, a spus proprietarul unei Dacii vechi, care a venit să o predea, fără succes, la un centru de colectare unde voucherele s-au epuizat într-o oră şi jumătate. Colectorii dau din umeri şi spun că şi în anii trecuţi au rămas cetăţeni cu buzele umflate şi cu rablele în posesie.

Pentru Programul Rabla 2013 au fost alocate, la nivel naţional, 20.000 de vouchere de 6.500 de lei, valoarea acestora crescând de la 3.800 de lei, cât a fost în anii precedenţi. Numărul tichetelor a scăzut la 20.000, faţă de 45.000 în 2012, 120.000 în 2011 şi 190.000 în 2010. Autoritatea Fondului pentru Mediu nu a făcut precizări cu privire la următoarele tranşe de vouchere în vederea stimulării înnoirii parcului auto.