CARAŞ-SEVERIN – Judeţul nostru este singurul din regiune care nu are oameni antrenaţi, deşi relieful obligă…
De mai mulţi ani, antrenarea unor lucrători ISU care să intervină în Dunăre, lacuri sau râurile de pe suprafaţa judeţului rămâne o utopie, şi asta din mai multe cauze. Totuşi, cu aceleaşi greutăţi s-au confruntat şi inspectoratele de urgenţă din judeţele limitrofe, dar le-au depăşit. „În prezent, suntem dotaţi cu o autospecială de transport scafandri cu echipamentul necesar de intervenţie, în baza proiectului «Răspuns eficient salvează vieţi». Din păcate, deşi ISU Semenic a făcut demersuri în fiecare an pentru instruirea unei echipe de scafandri, nu s-a reuşit acest lucru. Costurile cursului sunt destul de ridicate – în jur de 3.000 de euro pentru fiecare om -, iar acesta este susţinut de către Ministerul Apărării Naţionale la Constanţa. IGSU a făcut demersurile pentru achiziţionarea unei camere barometrice pentru testarea scafandrilor, iar antrenarea acestora ar putea ajunge responsabilitatea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, şi ar elimina din obstacole“, a explicat colonelul Costel Burciu, împuternicit prim adjunct al inspectorului şef al ISU Semenic.
Pentru a fi funcţională, o echipă de scafandri trebuie să aibă minimum trei şi maximum cinci membri. Conducerea ISU Semenic consideră că nu ar fi o problemă să renunţe la serviciile lucrătorilor care s-ar deplasa la Constanţa pentru a completă cursul, existând şi personal care a fost selectat pentru a intra într-o echipă de scafandri. „Sunt ofiţeri care ar dori să participe la cursuri, dar trebuie parcursă o procedură greoaie, sunt mai multe teste – fizice şi medicale – foarte importante şi mai ales foarte dificile. Chiar dacă un doritor este sănătos tun, baremele impuse sunt ridicate şi importante. Sunt scafandri la inspectoratele din Timiş, Mehedinţi, Hunedoara şi Arad, care ne-au ajutat de fiecare dată când a fost nevoie, chiar dacă unele nu au echipă completă“, a adăugat colonelul Burciu.
În Caraş-Severin, pe lângă apele curgătoare – Timişul Superior, Bârzava Superioară, Caraş, Nera, Cerna, Dunărea şi afluenţii acestora sunt lacurile Văliug, Secu, Trei Ape, Grebla, Breazova, Buhui, Mărghitaş, Zerveşti, Poiana Mărului, Mare şi Mic de la Dognecea, fiecare dintre ele putând deveni scena unei situaţii de urgenţă unde să intervină o echipă de scafandri…