Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În această perioadă se aniversează 26 de ani de la constituirea primului nucleu al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa.

La ceas aniversar, preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, Erwin Josef Ţigla, priveşte în urmă şi face bilanţul. „În cei 26 de activitate, asociaţia a organizat sau co-organizat un număr de 3.387 de manifestări, dintre care nu mai puţin de 103 din iulie 2013 până în prezent. Manifestări ca: «Decada Culturii Germane în Banatul Montan», «Zilele Literaturii Germane la Reşiţa», «Parada Portului Popular German» sau «Copiii desenează ţinutul natal» fac parte integrantă din mişcarea culturală judeţeană şi naţională. Nu trebuie uitat nici faptul că asociaţia editează publicaţia lunară «Echo der Vortragsreihe» (Ecoul Asociaţiei – n.r.), ce a apărut în această lună pentru a 287-a oară, alături de alte 86 de ediţii speciale, dedicate principalelor evenimente ale etniei germane din Banatul Montan. De asemenea, trebuie amintite şi cele 56 de apariţii editoriale. Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa va contribui şi pe viitor la viaţa culturală judeţeană şi naţională. Este crezul celor activi aici! Doresc pe această cale să le mulţumesc tuturor acelora care au stat aproape de noi în cei 26 de ani de activitate, tuturor acelora care au ajutat şi au sprijinit asociaţia, dar şi membrilor ei, fără de care, astăzi, ea nu ar fi ceea ce este!”, a declarat Erwin Josef Ţigla.

În planul de activităţi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa se află şi restaurarea şi păstrarea unor monumente ale etniei germane din Reşiţa, precum şi întreţinerea mormintelor eroilor necunoscuţi germani căzuţi în cele două Războaie Mondiale.

Cei 26 de ani de activitate ai asociaţiei vor fi marcaţi aşa cum se cuvine, printr-o serie de manifestări cultural-artistice, care debutează astăzi în municipiul de pe malurile Bârzavei.

Roxana Bălan Nafiru

Programul evenimentelor ce au loc în perioada 14 – 19 noiembrie la Reşiţa:

14 noiembrie, ora 17.00, Palatul Cultural Reşiţa:

Program cultural cu participarea corurilor „Menestrelul” şi „Franz Stürmer”, formaţia „Banater Bergland”, toate din Reşiţa, alături de formaţiile de dansuri populare ucrainene şi româneşti din Cornuţel Banat şi formaţiile de dansuri populare germane din Reşiţa şi Tirol;

16 noiembrie, ora 15.30, Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reşiţa:

Prelegere în limba germană: „Regiunea Ţips – Trezoreria Slovaciei de Est”, prezentată de MA Arne Franke, istoric de artă şi conservator de monumente din Berlin, o manifestare organizată în parteneriat cu Forumul Cultural pentru Europa de Est, Potsdam/Germania.

18 noiembrie, ora 16.30, Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reşiţa:

Vernisajul expoziţie de sculptură a artistului plastic amator Ion Rouă din Reşiţa.

19 noiembrie, ora 18.00, Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii” Reşiţa:

Liturghie dedicată sfintei Elisabeta, patroana spirituală a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa;

19 noiembrie, ora 19.15, Centrul Social „Frédéric Ozanam” Reşiţa:

Expoziţie de fotografii „Domul elisabetin din Košice, Slovacia”, cu fotografii realizate de Erwin Josef Ţigla.