Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reprezentanţii sindicatului SANITAS CS s-au adresat instanţei pentru restituirea sumelor neacordate angajaţilor prin diminuarea veniturilor salariale.

După ce şi-au exprimat nemulţumirea că doar angajaţii Spitalului Judeţean Reşiţa nu beneficiază de vouchere de vacanţă, deşi managerul Waldemar Murgu a spus că acestea pot fi acordate până la sfârşitul anului, reprezenanţii sindicatului susţin că li s-au diminuat veniturile salariale, însă acestea nu pot reduce datoriile spitalului: „Diminuarea veniturilor salariale, se arată pe pagina de Facebook a sindicatului SANITAS Caraş-Severin, nu a dus la reducerea datoriilor SJU Reşiţa (creşterile salariale conform Legii 153/2017 sunt suportate din bugetul unic de asigurări de sănătate şi nu din bugetul SJU Reşiţa, iar UPU şi alte compartimente primesc finanţarea direct de la Ministerul Sănătăţii). Astfel, în numele membrilor sindicatului SANITAS CS, ne-am adresat instanţei de judecată. Dacă instanţa ne va da dreptate, atunci sumele câştigate vor fi suportate de SJU Resita. Cine va fi răspunzător de acest fapt?“, avertizează reprezentanţii sindicaliştilor.

Pe de altă parte, aceştia consideră că doar creşterea veniturilor poate echilibra situaţia financiară a SJU Resita, prin contractarea, dar şi validarea mai multor cazuri contractate. De asemenea, ei propun solicitarea unui ajutor din partea Guvernului, similar cu cel din decembrie 2018. Pentru argumentarea acestei soluţii de criză se face trimitere la faptul că sunt spitale judeţene similare cu cel din Reşiţa care beneficiază de bugete mai mari, asta datorită veniturilor mai mari realizate prin contractele încheiate cu casele judeţene de asigurări de sănătate, din spitalizare continuă, spitalizare de zi, ambulatoriu integrat sau alte surse. „Soluţii sunt pentru a scoate spitalul din acesta spirală, precizează reprezentanţii sindicaliştilor, dar pot fi găsite doar cu voinţa celor care decid şi cu mai multă atenţie din partea noastră, a salariaţilor SJU Reşiţa“.

Alexandra Gorghiu