Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Guvernul a stabilit introducerea unor noi reguli pentru sistemul de management al calității serviciilor medicale.

Prin urmare, a fost nevoie de modifiări ale Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Printr-o ordonanță adoptată joi, Executivul a decis înființarea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, prin reorganizarea Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor (CONAS), instituție care va avea rolul să supravegheze, prin intermediul unor evaluări sistematice și prin pârghii juridice, respectarea calității actului medical în toate formele sale.

„Instituţia noastră are certificare TUV şi a obţinut cel mai înalt grad de acreditare a serviciilor medicale, ceea ce înseamnă că apariţia noii autorităţi va îndemna ca şi celelalte unităţi spitaliceşti din județ şi din ţară să îşi ridice nivelul calităţii serviciilor în aşa fel încât pacienţii să fie satisfăcuţi de acestea“, ne-a declarat dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Noile reglementări creează cadrul juridic necesar pentru a extinde implementarea managementului calității serviciilor medicale, aplicat în prezent doar pentru spitale, la toate unitățile sanitare. Astfel, sistemul sanitar, în ansamblul său, va putea fi monitorizat sub aspectul respectării și îmbunătățirii calității actului medical. Toate unitățile sanitare vor intra în procesul de evaluare în vederea acreditării.

Acreditarea este procesul prin care se validează faptul că serviciile medicale oferite de o unitate sanitară sunt conforme cu standardele adoptate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, proces în urma căruia unitățile sanitare sunt clasificate pe categorii de acreditare. Totodată, potrivit actului normativ, cardurile naționale de asigurări sociale de sănătate vor putea fi distribuite și prin intermediul altor mijloace (inclusiv medicii de familie).

1 Comment

Adaugă comentariu