Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Anunţul potrivit căruia salariul minim pe economie va creşte nu îi mulţumeşte pe toţi sindicaliştii.

După negocierile între Guvern şi FMI, s-a decis ca, de anul viitor, majorarea salariului minim brut va avea loc în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie. Vor fi operate şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii, ci ţintit pe profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi.

Preşedintele filialei Caraş-Severin a Cartel Alfa, Marian Apostol, consideră că acest lucru este doar „praf în ochi”. „Creșterea va trece neobservată din punct de vedere al puterii de cumpărare, pentru că produce efecte doar asupra salariilor ce se încadrează sub 900 de lei. Scumpirea carburantului, concomitent cu creşterea amintită va antrena o majorare în lanț a preturilor la produsele de strictă necessitate (alimente, căldură, gaz, apă, etc). În situația în care, mai devreme sau mai târziu, ne vom trezi și cu o majorare a cotei unice de impozitare, de la 16% la 22%, atunci cu certitudine puterea de cumpărare a salariilor majorate va fi mult sub ceea ce reprezintă ea în acest moment”, a precizat Apostol. În contrapartidă, preşedintele filialei judeţene a BNS, Nicolae Drăgan, consideră că e o creştere binevenită: „Ne bucurăm că au început creşteri salariale, deşi ne aşteptam ca valoarea să fie de minim 1.000 de lei. Vizavi de scumpirile preconizate, de care fuseserăm avertizaţi mai demult, nu cred că vor fi repercusiuni majore în preţul la alimente”.

Anunţul potrivit căruia salariul minim pe economie va creşte nu îi mulţumeşte pe toţi sindicaliştii. Undeva la mijloc se situează şi preşedintele CNSLR – Frăţia Caraş-Severin, Jivomir Tovladiaţ, care a declarat că „dacă Guvernul a stabilit creşterea salarială o aşteptăm în buzunare. Întrebarea este dacă se poate trăi cu suma finală şi eu cred că nu e suficient”. Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră. Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3-4% pentru profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de creştere depinzând de veniturile existente.