Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Atât primesc de la stat tinerii proaspăt ieşiţi de pe băncile unor şcoli care n-au fost capabile să-i pregătească pentru piaţa reală a muncii.

Tinerii absolvenţi au la dispoziţie 60 de zile de la finalizarea studiilor pentru a se înscrie în baza de date a unei agenţii de şomaj, riscând altfel să-şi piardă dreptul de a primi indemnizaţia de şomaj. În afara indemnizaţiei, cei care se înregistrează, beneficiază de servicii de informare şi consiliere, putându-li-se găsi un loc de muncă potrivit pregătirii, aptitudinilor şi intereselor lor. De asemenea, pot urma, gratuit, cursuri de iniţiere, de calificare, de recalificare, de perfecţionare şi de specializare în diferite meserii care sunt solicitate pe piaţa muncii.

Indemnizaţia de şomaj se acordă după trecerea perioadei de 60 de zile de la absolvire, dacă tinerii nu au reuşit să se angajeze. Aceasta se acordă lunar, timp de şase luni, iar valoarea ei este de 250 de lei.

Totuşi, tinerii care reuşesc să se angajeze, pentru un program de lucru normal, în perioada de indemnizaţie, pot beneficia de completarea veniturilor salariale, adică de o sumă egală cu 30% din indemnizaţie, pe perioada la care ar fi avut dreptul la ea dacă nu s-ar fi angajat. Cei care reuşesc să obţină o angajare cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, mai pot beneficia şi de o primă de încadrare în valoare de 500 de lei. Acest drept se poate solicita în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.

În plus, dacă rămân la lucru peste un an, tinerii care s-au anagajat cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, pot beneficia şi de indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se acordă tot la cerere, putând fi solicitat în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

Tinerii mai îndrăzneţi, care lasă în urmă meleagurile natale şi se îndreaptă spre noi orizonturi, pentru a-şi găsi de lucru, pot beneficia de două categorii de prime de mobilitate. Astfel, absolvenţii care sunt încă şomeri indemnizaţi şi se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu pot beneficia de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării. La ora actuală, valoarea acestei prime este de 1.000 de lei.

Dacă însă tinerii absolvenţi, şomeri indemnizaţi, se angajează în altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă şi domiciliul, pot beneficia de o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării. În prezent, această indemnizaţie are un cuantum de 3.500 de lei.

Cu alte cuvinte, tinerii care se angajează în Timişoara, dar fac naveta sau stau acolo cu viză de flotant, beneficiază de prima de încadrare de 1.000 de lei, iar cei care se angajează la Bocşa sau Caransebeş, dacă îşi fac şi schimbarea domiciliului, beneficiază de prima de instalare de 3.500 de lei…

Trebuie spus că atât prima de âncadrare, cât şi cea de instalare trebuie restituite integral dacă raporturile de muncă încetează din motive imputabile tânărului absolvent, într-o perioadă mai scurtă de 12 luni de la data angajării. Informaţii suplimentare legate de aceste facilităţi se pot obţine de la agenţia cărăşeană de şomaj, la telefonul 0255/212160, sau direct de la sediile agenţiilor şi punctelor de lucru locale ale acesteia din judeţ.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu