REŞIŢA – Deşi nu era considerată o specie caracteristică pentru judeţul nostru, aceasta se naturalizează. În repetate rânduri, cărăşenii de pe Valea Almăjului şi din zona Oraviţei au sesizat prezenţa şacalilor (în special în pădurile satului Ravensca şi ale Marilei), animale cu care lumea încă nu s-a obişnuit şi care provoacă probleme.
Potrivit specialiştilor, şacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă și cu botul ascuțit, care se hrănește cu animale mici și cu hoituri. Numele științific al șacalului galben este Canis aureus moreoticus şi, deşi iniţial în România șacalul era o apariție destul de rară, acum prezenţa lui sperie.
„Am primit sesizări din partea grupelor de vânătoare şi, pentru că nu s-a făcut încă o evaluare, nu există nici plan de recoltă la această specie. Asta nu înseamnă că nu putem acţiona. Şacalul e un răpitor care distruge mai mult decât îi trebuie, exact ca şi lupul. Şi sesizările privind această specie au crescut, firesc, pentru că planul de recoltă este de patru exemplare, insuficient faţă de creşterea efectivelor”, a precizat Mircea Ciobanu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Caraş-Severin.