Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – …ca să ştim cum stăm“. Cam asta îşi dorea miercuri Nicolae Drăgan în şedinţa Comisiei de Dialog Social, întâlnire ce a readus pe tapet necesitatea unui protocol pluripartit.

Prezentarea făcută de prim-comisarul Gărzii Naţionale de Mediu Caraş-Severin, Gheorghe Muntean, a dat naştere unor discuţii în contradictoriu, purtate mai multe minute pe un ton ridicat şi finalizate cu înţepături aproape prieteneşti. Degeaba a încercat comisarul Muntean să arate obligaţia respectării legii în controalele şi amenzile pe care le fac şi le aplică angajaţii, degeaba a încercat prefectul Florenţa Albu să treacă discuţiile la un alt punct pe ordinea de zi, degeaba s-au adus în prim – plan riscurile infringementului pe mai multe capitole, de la deşeuri la apă. Liderul Blocului Naţional Sindical Caraş-Severin, Nicolae Drăgan, a insistat că de 20 de ani clasa politică din județ şi de la Bucureşti este părtaşă la tot ceea ce merge prost în județ, de la poluarea cu steril de la Moldomin la declinul economic accentuat. „Repet pentru a nu ştiu câta oară, este nevoie să ne adunăm toţi la o masă, Consiliul Judeţean, Prefectură, primari, oameni de afaceri, investitori, cu uşile închise, şi să vedem ce se mai poate face. Mai precis, dacă vine cineva şi vrea să deschidă o fabrică de lustruit pantofi, să nu-i pună PSD-ul beţe-n roate, că ar fi fost văzut bând cafea cu un liberal. Şi mai e nevoie ca, pe lângă parlamentari să vină şi un ministru al Economiei cu portocalele mari, ca să ştim şi noi cum stăm“, a precizat, aproape netulburat, sindicalistul.

Prezenţa parlamentarilor şi a unui membru al Executivului a fost susţinută şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionuţ Popovici, prezent la şedinţă. Prefectul de Caraş-Severin, Florenţa Albu, a fost de acord cu aceste propuneri pe care a promis că le va înainta către Bucureşti, după care s-a revenit la problemele ridicate de șeful Gărzii de Mediu Caraș-Severin. „În prima jumătate a anului curent, activitatea de inspecție și control în domeniul protecției mediului desfășurată de Comisariatul Județean s-a desfășurat cu zece comisari. Au fost realizate 520 de controale în domeniul protecției mediului, din care 229 controale planificate și 291 controale neplanificate. În urma acestor controale s-au aplicat 52 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.190.500 lei, şi, spre mirarea mea, 42 au fost plătite. În perioada analizată a avut loc o poluare a atmosferei cu praf de pe iazurile de decantare ale SC Moldomin SA. În urma analizării rezultatelor, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 15.000 lei şi, tot spre mirarea mea, a fost plătită“, a adăugat comisarul Gheorghe Muntean.

Potrivit datelor prezentate, din cauza infrastructurii precare pe care au avut-o unele dintre exploatările de ape uzate menajere, care nu asigură o epurare corespunzătoare, s-a implementat proiectul „Modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Caraş-Severin”. „Ştiind că termenele de finalizare sunt depășite şi previziunile estimate pentru a fi finalizate sunt fie la mijlocul anului 2017, fie la sfârşitul anului 2017 şi începutul anului 2018, acest lucru poate atrage din nou o acţiune de infringement a României pe capitolul «APĂ»“, a adăugat Muntean.