Caraş-Severin, Romania

Aşa cum era de aşteptat, Hidroelectrica a reuşit cumva să tragă după ea şi UCMR-ul. Însă cei care răsuflă uşuraţi acum, crezând că uzina reşiţeană a scăpat, se înşeală amarnic. UCMR nu e salvată, ci a primit doar un respiro.

Gongul a sunat chiar când era la podea, numărată de arbitru, şi a fost cărată în colţ. Însă pauza nu va ţine o veşnicie, iar în curând va fi aruncată într-o nouă rundă. Chiar mai grea decât precedentele, pentru că nu va mai exista vreun răgaz în care să-şi tragă sufletul. Acesta a fost ultimul. S-au dus vremurile când statul îşi deschidea larg buzunarele pentru a ţine în spinare toţi coloşii industriali inutili numai de dragul păcii sociale. Prin buget bate vântul, aşa că uzina reşiţeană ar fi bine să stea cât mai repede doar pe propriile picioare. Cu atât mai mult cu cât, având în vedere situaţia României, n-ar fi de mirare ca, mai devreme sau mai târziu, UCMR să fie scoasă la mezat, cu sau fără cereri străine de privatizare.

Tocmai de aceea, cheia supravieţuirii sale va fi eficienţa şi adaptarea la cerinţele pieţii, în condiţiile în care concurenţa este tot mai dură. Să devină cât mai profitabilă, chiar dacă asta înseamnă tăieri de salarii şi concedieri, şi să arunce la gunoi ideile că uzina există numai şi numai pentru a plăti salariile angajaţilor. Să ofere produse şi servicii la cel mai bun compromis între preţ şi calitate, pentru că asta vor clienţii, nu legende despre trecutul şi tradiţiile UCMR. Legendele nu se mai potrivesc în vârtejul realităţilor lumii de azi, iar aroganţele din atitudinea celor ce conduc destine nu ţin loc inteligenţei.

Pentru că dacă va încerca să trăiască în continuare din poveştile cu miile de muncitori, motoarele navale şi turbinele hidroelectrice de pe vremuri, ar fi mai bine să pună lacătul pe porţi încă de pe acum. Negând cerinţele prezentului, UCMR nu va mai putea avea vreun viitor. Şi încă o şansă ca asta garantat nu va mai primi.

Nina Curiţa

9 Comments

 1. Foarte bine ai spus lucrurilor pe nume. Uneori, cineva mai trebuie sa faca si asta. Bravo si ,pentru ca 26 august e o zi speciala pentru tine, La multi ani si toate florile albe din lume ti le daruiesc tie!

 2. • Nu e bine! Nu e Bine Nina! Vrem parerea experta a domnului Stepanescu, primarul orasului. In ce stadiu se gaseste uzina a carei „Naționalizare le va salva slujbele reșițenilor și va menține încă vie legenda uzinei constructoare de mașini”. O fotografie cu domnul primar in vizita de lucru in UCMR ar prinde bine la imagine, sa nu ia Frunzaverde tot caiamacul. Daca nu se mai poate in fabrica, cum zici tu macar la portile inchise cu lanturi si cu lacatul cat plosca cu rachie. Dupa cum deduc din materialul tau el si Borza, masonii, sunt pe cai mari, iar Stepanescu ramane Rotary…de caruta,

 3. • Bai ce nesimtitire. Pai nu multumim din inima, PARTIDULUI care ne-a iubit, MAMEI care ne-a nascut, TATALUI care ne-a crescut, DIRECTORULUI care nu ne-a pus pe lista sa ne dea afara, ZIARULUI care ne lauda trecutul, PRIMARULUI care ne amana tributu !!!! Ati uitat sloganul, cum va permiteti sa nu multumim din inima Guvernului, Parlamentarilor de C-S care ne-au dat o paine pentru gura copiilor. Apropos Nina ai dreptate nu trebuie sa traim fara proiecte noi, sa facem o expozitie cu fotografiile in care sunt la mare staif in UCMR FRUNZAVERDE, STEPANESCU, cu muzeul lui OBADAU, cu CHELIA si mai nou cu burta lui URSONIU, langa marile realizari ale trecutului, langa harta aprinsa cu beculetele arse pe unde sunt hidrocentrale prin lume, luam bani si stam in 75% acasa sa avem timp sa ingrijim babele lui Tovladiat de prin Germania sau Austria.

 4. E si istoria buna, ca sa nu se uite ce au facut inaintasii. Dar de istorie sa se ocupe istoricii, nu directorii si managerii, muncitorii sa munceasca, sindicalistii sa-si vada de-ale lor si tot asa. Amintiti-va de diviziunea muncii din socialism nu doar de nationalizare, ca toate-s ale noastre si-ale nimanui… ca toti suntem proprietari, producatori si beneficiari. Daca ne vedeam fiecare de treaba noastra si priveam inainte nu ajungeam in situatia asta. Dar incurcam nostalgia cu evocarea istoriei si traim blocati in trecut. Multumim din inima partidelor si reprezentantilor lor luminati care ne-au tinut in bezna dupa ’89.

 5. E bine sa nu uitam istoria dar sa nu confundam istoria cu nostalgia trecutului. Istoria sa o evoce istoricii nu managerii muncitorii sau liderii de sindicat. S-o faca in timpul liber daca le place istoria. La munca sa-si vada de treaba. Sa-si aminteasca din socialism si de diviziunea muncii nu doar de iluzia ca erau proprietari producatori si beneficiari. Sau ca proletariatul e ceva cu stea in frunte. Pentru ce-a ajuns Resita dupa 89 multumim din inima partidelor si liderilor luminati care ne-au tinut in bezna si tuturor celor care au preferat sa se inhame la caruta altora decat s-o urneasca pe-a lor. Nu ne vindem tara, nu ne vindem fabricile si uzinele, muntii si ogoarele. Doar le lasam de izbeliste si din cand in cand dam foc la holde, otravim fantanile, sabotam productia si intoarcem armele. S-auzim numai de bine. In rest, Omagii „salvatorilor” UCMR!

 6. @ gigi durul, @ Dorinel

  fotografia este f.f. veche; luată din arhivă; mergeți **deasupra** cimitirului de unde s-a făcut fotografia; veți vedea / observa / găsi o altă imagine!!!

  imaginea este **cruce pe ucmr**!

  se vede și din imaginea de mai sus!

  ps – eu sunt lecat din zonă de zeci de ani; cum de n-ați observat acest mic / MARE amănunt; deja vi se sugestionează viitorul…………

 7. Pericolul cel mare de care cei mai multi nici n-au habar e ca UCM fiind acum de stat va putea fi scoasa la privatizare la presiunile creditorilor internationali, iar daca nu va fi profitabila n-o va cumpara nimeni. Pacat ca oamenii nu vad jocurile din culise si se bucura ca prostii dar adevarul e ca nici nu are cine sa le spuna. Majoritatea ziaristilor cauta doar c…t in care sa rascoleasca. Ma bucur sa vad ca nu toti sunt asa. Un articol scurt si concis, felicitari!

 8. Imi pare extrem de rau sa spun ca UCMR nu mai are nicio sansa. Odata pentru ca promovarea s-a facut de cele mai multe ori pe orice alt criteriu decat competenta. Au ajuns angajatii sa tremure in fata unor nulitati doar pentru faptul ca aceastea erau puse de „sefi” de multe ori la fel de incompetenti ca cei pe care i-au promovat. Vorbim apoi de management si de viteza de adaptare la schimbarile pietei. Va spun din experienta ca sunt firme de doua ori mai mici decat UCMR si fac profit si cifra de afaceri de 5, 6 ori mai mari decat cand UCMR era in forma. Nu in cele din urma a fost furtul sprijinit de politic, care si-a impus oameni la conducerea UCMR prin firme fantoma. Jegul politic romanesc e flamand si trebuie alimentat cu bani inclusiv cu riscul falimentului national.

 9. UCMR este legat de scandalul de coruptie cu implicarea lui Blejnar despre care presa online nu a suflat o vorbulita…ani de zile. Cum sa vorbim pe sleau?

Adaugă comentariu