Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Toţi cei care trimit în ţară mai mult de 2.000 de euro trebuie să declare şi de unde au această sumă. Asta prevede un proiect de modificare a Legii privind combaterea terorismului şi a spălării banilor. Cei vizaţi sunt speriaţi că vor fi luaţi la întrebări privind locul de muncă, iar experţii fiscali cred că nu există resurse pentru a putea fi analizate atât de multe tranzacţii.

Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor vrea să schimbe regulile. Potrivit proiectului, oricine trimite din străinătate în România sau de aici peste hotare – mai mult de 2.000 de euro – ar trebui să precizeze şi sursa banilor. Autorităţile vor verifica astfel dacă nu este vorba despre spălarea banilor sau de finanţare a terorismului, conform unei prevederi europene. În cazul în care există suspiciuni, tranzacţia poate fi suspendată. Există şi amenzi: pentru persoanele fizice de până la 150.000 de lei în cazul în care dau date false.

„Orice măsură de verificare e necesară, dar ar trebui să fie o abordare destul de cumpătată în ce priveşte banii românilor.”, spune şeful PSD, Liviu Dragnea.

Peste patru milioane de români sunt plecaţi în străinătate, conform estimărilor, iar sumele trimise de ei în ţară sunt din ce în ce mai mari. Iniţiativa este în dezbatere publică şi urmează să fie supusă votului în Parlament. „Asta este o mare prostie. Pai ala care lucrează în străinătate, trimite acasă cât poate, dar nimeni nu trimite mai mult de 1000 de euro pe lună, maxim 2000. Acolo munceşti pe brânci pentru banii ăştia. Şi sunt trimişi acasă pentru că aici mai poţi face ceva cu ei. În Austria, cu 1500 de euro, cât primesc eu, nu fac mai nimic“, ne-a spus dna Maria, din Caraşova, care munceşte în Austria. Doina din Reşiţa, care are contract sezonier la hamei în Germania, ne-a spus: „Primesc 1700 de euro. Nu ştiu ce pot controla ei la mine, iar măsura asta cred că este pentru cei care chiar aduc bani şi nu îi pot justifica. Să ştiţi că sunt destui care nu muncesc în străinătate, ci fură, cerşesc, fac ţara de râs. Da, pe ăia să îi controleze. Da, este o măsură bună“.

„Da, sunt tare curios câţi vor fi controlaţi. Sunt şofer pe tir, la o firmă din Dusseldorf, îmi văd familia de 3 ori pe an, muncesc şi am dovezi care îmi justifică banii. Dacă statul ăsta nu va mai da ajutoare sociale la cei care umblă cu bolizi, îşi fac vile, eu sunt de acord cu orice măsură o ia. Să ne verifice pe toţi şi nu pentru că ar fi cineva terorist, ci pentru că sunt mulţi hoţi. Şi aici, şi printre cei plecaţi…Şi să ia măsuri dure“, ne-a spus Dorin Pană din Reşiţa.