Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Este îndemnul primarului Reșiței referitor la conformarea cetățenilor privind gestiunea deșeurilor.

Primarul Ioan Popa a precizat că de săptămâna viitoare, în urma campaniei Reşiţa Curată – Curăţăm şi Menţinem”, administraţia locală va trece la sancţiuni pentru cei care nu se conformează regulilor. Am participat la această activitate de curăţenie, împreună cu cetăţenii oraşului, cu cei care au ales să se implice şi anunţ acum că vom începe coerciţia, o parte mai puţin plăcută. Eu fac un apel la reşiţeni, să înţeleagă faptul că nu putem să ne schimbăm oraşul, dacă nu ne schimbăm pe noi înşine. Va trebui să fim atenţi unde aruncăm resturile, de la mucurile de ţigară, până la hârtii, pentru că, de săptămâna viitoare vom da amenzi şi acestea nu sunt mici. Oraşul arată, în prezent, din punctul meu de vedere, destul de bine la capitolul curăţenie şi vreau să-l menţinem aşa, iar acest lucru ţine de noi, de fiecare”, a amintit Popa.

Primarul i-a convocat pe directorii de licee din Reşiţa pentru a organiza, împreună cu elevii, mai multe acţiuni de voluntariat. Împreună ne vom constitui în cinci echipe, care vor ieşi până la câţiva kilometri din oraş, pentru a face curat. Voluntarilor li se vor pune la dispoziţie autobuze care îi vor duce la faţa locului unde vor salubriza toate zonele de pe marginea drumului”, a adăugat Ioan Popa.

La nivelul municipiului sunt prevazute măsuri pentru păstrarea curăţeniei, printr-o hotărâre de Consiliu Local, iar valoarea sancţiunilor stabilite de această normă legală este cuprinsă între 500 şi 2.500 lei, indiferent dacă este vorba de persoane fizice sau de persoane juridice. De asemenea, anul trecut a fost adoptată legea privind salubrizarea localităţilor şi colectarea selectivă a deşeurilor, sens în care administraţiilor publice locale le-au revenit o serie de atribuţii, printre care şi amplasarea containerelor pentru adunare selectivă.

Dacă cetăţenii nu respectă normele privind colectarea selectivă a deşeurilor, sancţiunile sunt stabilite între 100 şi 300 lei, iar pentru persoanele care scormonesc în gunoi în căutarea unor materiale metalice sau plastice, pentru colectarea personală, putem spune că legiuitorul a stabilit ca încălcarea acestor fapte să fie stabilită ca şi infracţiune, respectiv, furt, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal. Deocamdată, au fost făcute doar înştiinţări şi au fost date avertismente, urmând să fie luate măsuri coercitive”, a adăugat Alexandru Ciati, șeful Poliției Locale reșițene