Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Şeful Poliţiei Rutiere cărăşene verifică în aceste zile bazele de deszăpezire pe reţeaua de drumuri.

Într-o şedinţă recentă a Colegiului prefectural, responsabilii de reţeaua de drumuri naţionale şi judeţene de pe teritoriul Caraş-Severinului au făcut o prezentare privitor la măsurile luate pentru iarna 2015-2016. Arătându-se neîncrezător cu privire la datele prezentate, prefectul Nicolae Miu Ciobanu a decis că este nevoie de verificări legate de bazele de deszăpezire. Comisarul şef Decebal Davidoiu, şeful Poliţiei Rutiere cărăşene, se afla şi miercuri pe teren, la una dintre aceste baze. „Doamne-fereşte să vină iarna. Cam aşa aş caracteriza, pe scurt, starea de fapt. De exemplu, drumul spre Semenic este relativ bine asigurat, în sensul că cel care asigură deszăpezirea are şi utilajele şi stocul de antiderapant, chiar dacă antiderapantul se împrăştie cu lopata. Din păcate, un alt exemplu este accesul spre Muntele Mic, unde baza de deszăpezire se va înfiinţa după data de 15 noiembrie. Dacă vine zăpada până atunci, cu siguranţă vor fi probleme“, ne-a explicat comisarul şef Davidoiu. Legat de circulaţia pe drumuri de iarnă, şeful Poliţiei Rutiere judeţene a mai explicat şi faptul că nu este suficient să echipăm autovehiculul cu anvelope speciale.

Echiparea maşinii strict cu cauciucuri de iarnă este, de departe, insuficientă pentru zăpada şi poleiul ce se vor aşterne pe şoselele judeţului. „Pregătirea unei călătorii în calitate de conducător auto iarna pe drumurile patriei e mai dificilă. În primul rând, o călătorie trebuie planificată din timp, ţinându-se cont de distanţa de parcurs şi de resurse (autovehiculul la dispoziţie şi îndemânarea sau abilităţile şi experienţa în conducere). Cât despre vehicul, este recomandabil să funcţioneze absolut toate sistemele, de la iluminare – semnalizare la degivrare. E indicat să avem cât mai mult carburant în rezervor, chiar şi pentru deplasări pe distanţe relativ scurte, în cazul unui blocaj în trafic“, a adăugat comisarul şef Decebal Davidoiu.

Recomandările postate şi de către administratorii drumurilor, la nivel naţional, sunt legate şi de provizii de apă şi hrană, mai ales la deplasările lungi. „Ar fi bine să ne interesăm de condiţiile meteo pentru zonele pe care le vom parcurge, infotraficul, site-ul Ministerului Transporturilor. Cât despre pneurile de iarnă, există următoarele situaţii: în cazul unui incident rutier, lipsa lor atrage refuzul asiguratorului de a plăti pagubele (în cazul în care sunteţi păgubiţi); cealaltă, agentul rutier constată că nu aveţi anvelopele de iarnă, deşi acestea ar fi fost obligatorii pe respectivul tronson şi asta duce la o sancţiune contravenţională şi reţinerea certificatului de înmatriculare. Deranj în plus pentru un lucru minor. Foarte important pentru şoferi este faptul că anvelope de iarnă înseamnă cele inscripţionate M/S (mud/snow – noroi şi zăpadă), nicidecum all-season“, a adăugat şeful Poliţiei Rutiere Caraş-Severin.