Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Membrii Coaliţiei 52 consideră că membrii societăţii civile pot găsi soluţii la problemele obştei.

Zilele trecute, Academia de Advocacy a organizat, la Reşiţa, o întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate metodele de implicare în deciziile publice ale cetăţenilor.

„M-am întrebat, de mai multe ori, dacă există o ruptură între societatea civilă şi problemele obştii, dacă nu cumva oamenii şi-au asumat în mod unic doar problemele lor şi ale familiilor lor, lăsându-le deoparte pe cele ale comunităţii. Pe de altă parte, e lesne de observat, pe reţelele de socializare că există o stare de spirit care, din păcate, nu este canalizată înspre fapte constructive. Or, din punctul de vedere al timpului pe care îl pierdem, e posibil ca o depoziţie publică să fie mai economică decât cel alocat în faţa calculatorului şi să aibă şi efect. Sunt pe reţelele de socializare idei foarte consistente, critici justificate, dar şi atitudini extreme sau partinice. Dincolo de asta, energia oamenilor poate fi utilizată către un instrument mai eficient de relaţionare cu decidentul politic“, ne-a declarat Marian Apostol, membru al Coaliţiei 52.

Evenimentul „M-am decis să mă implic. Am ce să spun, vreau să fiu ascultat și vreau să mi se răspundă“ este parte a proiectului „Campaniile Coaliţiei 52 – conştientizare, monitorizare, consolidare, influenţare” ce îşi propune să dezvăluie cetățenilor interesați, activi și cărora le pasă uneltele pe care le au la îndemână pentru responzabilizarea decidenților publici, în a lucra în favoarea lor. „Un lucru e clar: oamenii le dau politicienilor votul, dar nu le dau şi mintea cu care să ia toate deciziile în numele lor. De aceea, rolul omului politic modern este acela de a sta în permanenţă în mijlocul oamenilor, de a le asculta ideile până la capăt. Oamenii care încearcă să vorbească nu sunt duşmani ai comunităţii, ci, încearcă cu propriile limite să construiască ceva util pentru societate dar au nevoie să fie ascultaţi, să fie factorul decizional care este cetatea“, a mai adăugat Apostol.

Adaugă comentariu