Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Botezurile și cununiile vor putea fi oficiate numai în bisericile parohiale și în niciun alt loc.

Sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat mai multe hotărâri. Printre acestea, preoții nu vor mai lua „contribuţii bănești” pentru slujbele de înmormântare de la familiile defavorizate. Oficierea Tainei Botezului şi a Tainei Cununiei poate fi făcută numai în bisericile parohiale cu respectarea rânduielilor liturgice pentru păstrarea sacralității și solemnității acestor Sfinte Taine. S-a decis sprijinirea de către parohii a familiilor defavorizate, cu venituri reduse, cu mulţi copii, cu persoane bolnave sau a vârstnicilor cu venituri mici prin a nu le solicita acestora contribuții bănești pentru slujbele de înmormântare.

„Noi am avut o hotărâre a Consilului Eparhial Caransebeş, anterioară deciziei Sfântului Sinod, prin care nu mai sunt percepute taxe de înmormântare persoanelor cu situaţia materială precară şi am îndemnat preoţii chiar să sprijine persoanele cu probleme de natură socială în cazul pierderii unui membru al familiei. Ba chiar, pentru că particularităţi ale zonelor cărăşene aduc în cazul înmormântării anumite obiceiuri, am trimis şi o circulară, emisă pe baza tezei patriarhului Miron Cristea – «Nu voi sicriu bogat»“, ne-a declarat preot Casian Ruşeţ, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Caransebeş.

O altă decizie se referă la înființarea Asociației Naționale a Centrelor de Pelerinaj din Biserica Ortodoxă Română, pentru mai buna organizare a pelerinajelor cu scopul apărării și promovării activităților pastorale și misionare ale Bisericii.

Flavius Rotariu