Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La mijlocul acestei săptămâni Casa Judeţeană de Pensii din Caraş-Severin a dat startul preluării solicitărilor pentru acordarea de bilete de tratament balnear, pentru anul 2014. Astfel, persoanele interesate, care sunt îndreptăţite, îşi pot depune cererile încă de pe acum, pentru un sejur finanţat de stat.

„Noi am început preluarea cererilor, însă în absenţa unor reglementări pentru 2014, a precizat Manuela Maliţa, director executiv adjunct (economic) al CJP Caraş-Severin. Am venit în sprijinul oamenilor, care vor să le depună şi să stea liniştiţi că au scăpat de o grijă. Solicitările se depun pe vechiul formular, urmând să aibă loc licitaţiile pentru achiziţia publică a locurilor”. După care acestea vor fi repartizate pe judeţe.

Deocamdată, nu au fost stabilite încă staţiunile, iar normele de acordare a biletelor nu au fost încă aprobate. Acesta este motivul pentru care, dacă ar veni acum biletele, ele ar trebui acordate după criteriile de anul trecut. Manuela Maliţa a subliniat, însă, că ordinea depunerii cererilor nu mai este un criteriu decisiv în ceea ce priveşte acordarea biletelor, aşa cum era în trecut, când nu erau stabilite criterii clare ca în ultimii ani.

În afara cererii-tip, mai trebuie depuse o copie după actul de identitate, un cupon de pensie, biletul de trimitere de la medic şi, acolo unde este cazul, copia documentului de încadrare într-o lege specială. Acestea trebuie să ajungă la CJP cu cel puţin 60 de zile înainte de data la care este solicitată începerea sejurului.

La nivel naţional, s-a stabilit că persoanele prinse în sistemul public de pensii pot beneficia, în 2014, de un număr maxim de 59.641 de locuri în staţiuni, cel mult 15% dintre bilete putând să fie acordate gratuit, potrivit unui proiect supus dezbaterii publice de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Locurile vor fi repartizate pe un număr maxim de 19 serii, fiecare prezumtiv beneficiar putând solicita un singur bilet de tratament pe anul calendaristic.

De aceste bilete pot beneficia nu doar pensionarii, ci şi persoanele asigurate în sistemul public de pensii.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu