REŞIŢA – Susține directorul general al Clubului Sportiv Municipal Reșița.
JURNAL DE CARAȘ-SEVERIN: C.S. Municipal Reșița domină, ca în ultimii ani, și clasamentul celor mai buni sportivi ai județului Caraș-Severin. Cu alte cuvinte, secțiile care îl alcătuiesc și-au completat zestrea de medalii. Vreți să exemplificați?
RUSALIN FÎC: Primii zece sportivi ai CSM Reșița, Vlad Caraș (lupte), Marius Cocioran (atletism), Andrei Dragomir (box), Liliana Danci (atletism), Ovidiu Berceanu (box), Vali Popescu (lupte), Alfred Loba (lupte), Alexandru Bibiricea (box), Ionuț Daminescu (gimnastică) Marian Ruță (box), Robert Lațcu (atletism) şi Daniel Anca (box), sunt printre cei mai buni sportivi ai României la disciplinele pe care le practică și, implicit, se regăsesc și domină clasamentul celor mai buni sportivi ai județului Caraș-Severin. În anul 2014, CSM Reșița şi-a trecut în palmares 45 de medalii (11 de aur, 11 de argint și 23 de bronz), câștigate de sportivii a şapte, din cele zece secţii, pe ramuri de sport ale Clubului Sportiv Municipal Reșița (atletism, box, lupte, înot, culturism, gimnastică, patinaj, tenis, radioamatorism și sambo). Pentru cele 45 de medalii câștigate la campionatele internaționale, naţionale și la Cupa Romaniei (seniori, tineret și juniori), sunt responsabile urmatoarele secții pe ramuri de sport: lupte (nouă medalii), atletism (opt medalii), box (15 medalii), radioamatorism (şapte medalii), gimnastică (cinci medalii) și culturism (o medalie). Vreau să mai remarc ascensiunea tinerei jucătoare de tenis de câmp Daniela Bereanu, care, în urma rezultatelor obținute în 2014, se anunță o sportivă de mare viitor. La Campionatele Internaţionale am obținut patru medalii, trei dintre ele fiind cucerite de sportivul Secției de Lupte, Vlad Caraș –una de bronz la Campionatele Mondiale de Juniori și două de aur la Campionatele Mondiale de Lupte pe plajă, și una de sportiva Secției de Atletism, Liliana Danci, medaliată cu bronz la Campionatele Balcanice de Maraton Seniori.
JCS: Bilanțul se încadrează în obiectivele stabilite?
R.F.: Rezultatele sunt peste obiectivele inițiale, iar pentru asta le mulțumesc sportivilor și domnilor antrenori Francisc Vaștag,Gheorghe Radu, Adrian Mărcuț, Octavian Măzăran, Lia Feraru, Adrian Dacica, Ilie Ene, Constantin Nicolae, Adina Schuster, Robert Bălan, Stelian Tănăsescu, Cristian Dragomir, pentru rezultatele obținute în 2014. Multumesc Ministerului Tineretului și Sportului, Consiliului Județean Caraș-Severin și Consiliului Local Reșița care au finanțat activitatea sportivă. De asemenea, mulțumiri Clubul Sportiv Școlar Reșița pentru buna colaborare în realizarea împreună a programelor sportive și a îndeplinirii obiectivelor de performanța la secțiile de lupte și gimnastică, și CS Universitatea Reșița pentru realizarea împreună a programelor sportive și a îndeplinirii obiectivelor de performanță la Secția de Atletism.
JCS: Cum stați la capitolul… nerealizări?
R.F.: Din păcate, față de ultimii ani, când Reșița era scena unor evenimente sportive la disciplinele sportive de succes, box, lupte, atletism sau gimnastică, aici desfășurându-se Campionatele Naţionale sau Internaţionale ale Romaniei, în anul 2014 CSM Reșița, în calitate de organizator principal, nu a reușit organizarea nici unui eveniment sportiv național.
JCS: Care au fost cauzele?
R.F.: Cauza principală? Costurile destul de mari pentru organizarea unui eveniment sportiv. Și, de aici…
JCS: Ce așteptați de la anul 2015?
R.F.: Anul 2015 este important pentru atletismul, luptele, boxul și gimnastica reșițeană, în perspectiva calificărilor la Jocurile Olimpice de la Rio, din anul 2016. În anul 2015, ca urmare a unei hotărâri luată în 2012, de către Comitetul Olimpic European (EOC), în Azerbaidjan începe prima ediție a Jocurile Olimpice ale Europei Baku 2015, competiție care se va desfășura din patru în patru ani, urmatoarea ediție fiind cea din 2019. De asemenea, în 2015 are loc și Festivalul Olimpic al Tineretului European. Elita sportivă a CSM Reșița, printre care Marius Cocioran, Liliana Danci, Vlad Caraș, Andrei Franț, Valentin Popescu, Ovidiu Berceanu, Andrei Dragomir, Ionuț Daminescu și mai noul venit în echipa noastră, Robert Pașca, are ca obiectiv participarea în 2015 la Jocurile Olimpice ale Europei Baku 2015, la campionate europene și mondiale, ori diverse competiții pentru calificarea la JO Rio 2016. Prima sportivă care deschide „sezonul calificarilor“ este Liliana Danci care va lua startul la Maratonul de la Viena. Le dorim să aibă un an 2015 plin de perfomanțe. În ce ne privește, vom face tot posibilul să le asigurăm cât mai bune condiții de pregătire și participări la cât mai multe concursuri oficiale și neoficiale.