Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – PUZ-ul a fost modificat pentru a permite întreţinerea şi folosirea unor clădiri care ar fi trebuit, iniţial, demolate.

Municipiul de pe malurile Bârzavei pierdea, în urmă cu câţiva ani, vechiul operator Prescom, iar platforma din buricul târgului promitea să devină un mall, cu cinematograf, magazine şi servicii de tot tacâmul. Mall-ul n-a mai apărut, platforma fiind dominată de un singur hipermarket. Şi, totuşi, promisiunile iniţiale au trebuit modificate până şi în proiecte.

O nouă intervenţie asupra PUZ-ului din ograda defunctului Prescom a generat discuţii sub cupola palatului administrativ reşiţean, atât din partea societăţii civile, cât şi din partea unor aspiranţi la fotoliul de primar al urbei. După ce terenul de pe Fântânilor a fost cumpărat, pentru dezvoltarea zonei şi pentru noi construcţii, a fost aprobat un PUZ. Au rămas însă în urmă clădiri aparţinând vechiului Prescom, care ar fi trebuit demolate, însă nimeni nu poate fi obligat să suporte o asemenea cheltuială, astfel că PUZ-ul a fost modificat, pentru a fi în acord cu situaţia existentă în teren şi pentru a permite întreţinerea şi folosirea acestor spaţii.

„Pe Fântânilor, PUZ-ul diferă faţă de cel iniţial, a precizat Ioan Crina, viceprimarul cu atribuţii de primar al Reşiţei. Clădirile care erau pe malul Bârzavei, acestea au fost propuse în PUZ-ul iniţial, când s-a făcut Penny, pentru demolare. Investitorul care a construit acolo nu putea fi obligat să le demoleze. Ori le lăsa în stadiul ăla, dărăpănate, cum arătau înainte, ori le demola. Noi nu aveam pârghii să-l obligăm să le demoleze. Şi atunci a venit cu o soluţie de compromis şi a spus: dom’le, până când amenajaţi voi şi până rămâne şi o alee pietonală, trebuie modificat PUZ-ul. Pentru că altfel el nu putea funcţiona în clădirile respective. Am modificat PUZ-ul, căile de comunicaţie, astfel încât să-i devină funcţionale clădirile respective, să poată funcţiona. O clădire care nu era conformă PUZ-ului, nu aveai cum s-o faci funcţională! Şi le-a amenajat, pentru că altfel stăteam încă nu ştiu câţi ani cu tot ce era pe malul Bârzavei, cu clădirile aşa cum arătau ele înainte“.

Adaugă comentariu