Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Proiectul lui Romeo Dunca de la Nedeia a primit aviz nefavorabil de la administraţia sitului Natura 2000 – Munţii Ţarcu.Investiţia lui Romeo Dunca pare a fi blestemată. După scandaluri cu mite şi politicieni, încurcată în acte şi birocraţie, planificata staţiune de schi de la Nedeia primeşte o nouă lovitură. De această dată, de la administraţia sitului Natura 2000 – Munţii Ţarcu, cea care, joi, 28 iunie, a dat aviz nefavorabil proiectului pentru planul urbanistic zonal al investiţiei SC Dunca Imobiliare.

Conform reprezentanţilor Altitudine, asociaţia arădeană care se ocupă de administrarea sitului, „propunerea de proiect şi studiul de evaluare au fost analizate atent de către Consiliul Ştiinţific al sitului şi s-a concluzionat că investiţia poate avea un impact negativ asupra ariei protejate“.

„Conform legislaţiei în vigoare (naţională şi europeană) nu se pot aviza proiecte care afectează habitatele sau speciile prioritare (habitate şi specii pentru care s-au desemnat aceste situri Natura 2000)“, a declarat Nadia Topai, reprezentanta administraţiei sitului.

Însă, localnicii din această zonă nu pot trăi doar din flori şi pajişti. „Înţelegem pe deplin că acest proiect ar aduce beneficii economice comunei Zăvoi. Din păcate, faptul că afectează un habitat considerat foarte rar la nivel european face ca acest proiect să nu se poată realiza în zona propusă“, a mai menţionat Nadia Topai.

În 22 februarie 2012, Romeo Dunca, oamenii de afaceri care au pensiuni în zona turistică din preajma Zăvoiului, locuitorii din comună şi reprezentanţii Altitudine s-au întâlnit pentru a discuta proiectul chiar la Zăvoi. Atunci, Romeo Dunca susţinea, la fel cum susţine şi azi, că „s-a încercat reducerea pe cât posibil a impactului pe care l-ar putea avea proiectul asupra mediului. Omul va merge ca şi acum 2.000 de ani. Sau, dacă vrea, poate merge cu gondola“.

Deşi s-au mai purtat discuţii cu privire la această potenţială investiţie, abia acum s-a luat o decizie clară, plecându-se de la faptul că Studiul de evaluare adecvată elaborat pentru proiectul PUZ – Amenajare zonă turistică şi domeniu schiabil NedeiaMunţii Ţarcu – Comuna Zăvoi a arătat că, din păcate, ar fi afectat un habitat prioritar de interes comunitar“, a declarat Nadia Topai.

PUZ-ul staţiunii lui Romeo Dunca urma să cuprindă 0,26% din suprafaţa totală a sitului Natura 2000 – Munţii Ţarcu (155 din cele peste 58.000 de hectare). Proiectul prevedea, pe lângă asocierea Consiliului Local Zăvoi la această investiţie (cu posibile beneficii importante pentru bugetul local), şi redirecţionarea a 8% din profitul staţiunii către administraţia sitului. Reprezentanţii administraţiei sitului mai menţionează şi că „pentru a încuraja astfel de investiţii, se lucrează în acest moment la un proiect care are ca scop, printre altele, identificarea activităţilor/proiectelor care pot să ajute la dezvoltarea durabilă a zonei, capitalizând valorile sitului Natura 2000“.

Însă, aşa cum Jurnal CS a mai amintit, reprezentanţii Altitudine au recunoscut că nu există un studiu de inventariere a speciilor de pe suprafaţa cuprinsă în acest PUZ. Deci, logic vorbind, este imposibil de apreciat cât ar fi de afectată zona de o posibilă investiţie.

Până când Altitudine va reuşi să identifice activităţile care să ajute la dezvoltarea zonei (şi, implicit, poate să identifice cu exactitate şi ce anume protejează), o investiţie care era aproape de demarare, una dintre cele mai importante din judeţ şi din Banat, este blocată. Desigur, protejarea naturii este un domeniu de o importanţă deosebită, însă această decizie rămâne una cel puţin bizară, având în vedere că vorbim despre o staţiune de schi, într-o zonă săracă, şi nu despre o exploataţie minieră sau forestieră…

Nina Curiţa

10 Comments

 1.  Cersetorii.. toti acesti ONG-sti sunt niste cersetori nesimtiti. Sunt convins ca nu natura ii intereseaza ci buzunarul lor. Nu se gandesc ca Romania are munti dar nu si statiuni adevarate de ski.

 2.  NU CRED IN NATURA 2000…..SUTELE DE POMI CARE SE TAIE IN FIECARE ZI DIN PADURI NU I INTERESEAZA……CA NU FAC PARTE DIN NATURA???

 3. De ce sa te apuci sa faci ceva in Romania? Ca sa ii umpli de bani pe cei cu parafe (includ aici: institutii, notari, ONG-uri)? Oamenii destepti au parasit tara si incet incet ma tenteaza si pe mine.

  Ii doresc lui Dunca multa rabdare!

 4. Nadia Veronica Topai a avut 4 locuri de munca in 10 ani…ce ati fi asteptat de la aceasta jurista de intreprindere? Numirea ei in 2011 s-a facut FARA CONCURS pe baza de DILIGENTE POLITICE ( vezi si Trahanache cap I- XVII…)

 5.  „…oamenii de afaceri care au pensiuni în zona turistică din preajma Zăvoiului, locuitorii din comună şi reprezentanţii Altitudine s-au întâlnit pentru a discuta proiectul chiar la Zăvoi.” Ati inteles! Citind printre randuri, asta s-ar traduce: „…oamenii de afaceri care au pensiuni in zona au dat spaga ca-lumea la reprezentantii Altitudine, ca nu cumva Dunca sa faca ceva in zona…ca daca face, au incurcat-o rau de tot aia de la Muntele Mic. Cine credeti ca va mai schia pe Nordica si Platoul Soarelui, daca va avea partii de nivel european cu acces adecvat rutier pana in Poiana Marului, parcare, si tot tacamul?? Aici e buba !

 6. Cerbul Carpatin Reply

   Doamna asta oare ce interese are ?! Sotul ei – domnu arhitect ce proiecte face si pe la cine prin Timisoara ?! Ce legatura are famila asta de destepti cu puz-urile de la Muntele Mic, de exemplu ?!
  Pentru ca la Muntele Mic s-au avizat favorabil toate proiectele si la Poiana Marului nu se indeplinjesc, sanchi, conditiile europene ? !
  Statiunea Muntele Mic nu are nici macar canalizare, rahatul din haznale curge prin zapada in padure, sau vara prin florile din pajisti si padure si nimeni nu vede, dar doamna da comunicate ca respecta normele europene…
  Important este ca este plin de timisoreni proprietari de hoteluri, restaurante si teleskiuri care fac punga mare iarna la noi in judet si mediul,romsilva,garda de mediu, opc-ul nu spun nimic !!!. De ce la alte PUZ-uri de la Muntele Mic doamna asta nu a cerut…”analiza in consiliul stiintific” ??!!!
  Parerea mea este ca se cantareste cu masuri diferite si ca sunt multi mistreti prin afacerile astea. Din motive economice intre rivalii in turism, cu ajutorul unor timisoreni care au propriile lor interese, din pacate va suferi toata zona Banatului de Munte.

 7. Daca Romeo Dunca ar fi stimulat , la inceput , putin pe localnici in loc sa il dea in gat pe primarul din Zavoi , situatia era acum alta. Cine seamana vant culege … conditii europene nefavorabile.

 8.  Daca, la inceput , Romeo Dunca ar fi stimulat putin pe localnici,in loc sa il dea in gat pe primarul din Zavoi, acum situatia era alta. Cine seamana vant culege … conditii europene nefavorabile.

 9. iAR PE DUNCA IL INTERESEAZA BUNASTAREA CARASENILOR,CU MARE SIGURANTA NICI NU SE GINDESTE LA( BUUNARU LUI ),BUZUNARU LUI,SAU VA BAGA IN PUSCARIE PE TOTI SA RAMINA MUNTELE DOAR A LUI .

Adaugă comentariu