Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Marmura prinde viaţă sub atingerea a doisprezece artişti din întreaga lume, prezenţi la Simpozionul de sculptură de la Caransebeş.Căţăraţi pe schele sau pietre, plini de praf şi într-un zgomot infernal de flexuri şi polizoare. Aşa i-am găsit marţi pe cei doisprezece sculptori care lucrează de aproape o lună de zile în tabăra internaţională de sculptură de la Caransebeş, luptând cu tonele de marmură, pe o caniculă cu care doar unul dintre artişti, kenyanul Peter Oendo, ar putea fi obişnuit.

Coordonatorul manifestării, sculptorul Eugen Petri, apreciază că ediţia din acest an, a treia în marmură, va fi o reuşită, standardul calitativ al lucrărilor realizate ridicându-se de la an la an. „Tragem tare, câte zece ore pe zi, poate şi mai mult, pentru că suntem pe ultimele sute de kilograme de piatră şi de praf, pe sub umbrarele acestea sub care încercăm să ne ascundem de chinuitoarea caniculă, albul pietrei fiind cu atât mai greu de suportat pentru că reflectă. Cred că această tabăra este o reuşită şi pe an ce trece se ridică standardul, mai ales că vrem să realizăm acel parc de sculptură de dimensiuni internaţionale, care să fie racordat la sistemul parcurilor de profil din Europa şi din lume“, a spus artistul originar din Sibiu.

Un alt participant la tabără, Maxim Dumitraş, din Sângeorz-Băi, a explicat câteva din elementele lucrării pe care o sculptează, intitulată „Privire interioară“.

„Este vorba de un personaj care priveşte în interiorul unei verigi, mai am de intervenit doar prin culoarea albastră, folosesc în conceptul meu plastic această culoare plecând de la ideea caselor din Transilvania. Am şi primit un bloc superb de marmură, fără fisuri, aşa că lucrarea va fi, sper, apreciată“, a spus Dumitraş, care s-a declarat mulţumit şi de condiţiile găsite la Caransebeş, mai ales că şi acesta a organizat şi participat la numeroase simpozioane de profil.

De altfel, Dumitraş a ţinut să precizeze că astfel de tabere, precum cea din municipiul de pe Timiş şi Sebeş, reprezintă „un adevărat muzeu în aer liber ce contribuie din plin la educarea bunului gust, la dezvoltarea patrimoniului cultural al unei zone şi care deschide drumul pentru un turism cultural de înaltă calitate“.

Vernisajul celei de-a treia ediţii a Simpozionului Internaţional de Sculptură în Marmură de la Caransebeş va avea loc duminică, 15 iulie.

Lidia Almăjanu

1 Comment

  1. Felicit activitatile culturale deosebite care se intampla in orasul nostru. Totusi, exista un lucru ce aduce o conotatie negativa orasului si anume barul-discoteca Einstein care tulbura linistea publica a unui intreg cartier fara nici un fel de rusine. Domnule primar Marcel Vela, acest bar Einstein are vreo autorizatie de functionare care sa-i permita perturbarea linistii publice dup aorele 10 PM? Daca nu va rugam sa luati masurile care se impun si anume retragerea autorizatie de functionare.

Adaugă comentariu