Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În sfârşit, după toate opreliştile şi birocraţia, municipalitatea a reuşit să perfecteze contractele care vor aduce apa în localităţile aparţinătoare.

O serie de probleme importante pentru reşedinţa judeţului au fost prezentate, joi, de primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, şi de directorul tehnic Titiana Cătană, în cadrul unei conferinţe de presă. Cea mai spinoasă dintre ele pentru mulţi dintre reşiţeni rămâne asigurarea apei potabile, după care se ridică necesitatea canalizării şi abia ulterior cea a refacerii drumurilor.

„Săptămâna aceasta am semnat contractele de finanţare pentru alimentarea cu apă în trei cartiere ale Reşiţei – este vorba despre Doman, Cuptoare şi Secu – şi în satul Moniom, ne informează primarul Mihai Stepanescu. Iată că după atâta timp, în sfârşit a venit şi rândul acestor comunităţi să fie beneficiare ale acestui sistem de alimentare cu apă. Cred că eforturile Primăriei şi ale Consiliului Local n-au fost zadarnice, noi am încercat anii precedenţi să acoperim această necesitate, nu s-a putut din cauza lipsei finanţărilor. Ne-am lovit de birocraţie, de tot felul de hăţişuri, şi atunci am încercat să depunem şi pe altă axă, pentru a atrage bani guvernamentali“.

Edilul a explicat de ce nu a fost posibilă finanţarea din partea UE: „Nu a fost posibil pe bani europeni, atraşi, pentru că aceste comunităţi sunt amplasate la o distanţă mai mare de 2 km, risca să pice tot proiectul aferent municipiului, iar comunităţile respective sunt mici. Costul lucrărilor era foarte, foarte ridicat, costul pe locuitor situându-se între 2.500 şi 3.000 de euro, şi atunci comunitatea europeană a respins aceste prime demersuri ale noastre. Iată că acum putem să ne bucurăm de faptul că pe Ordonanţa 28 a Guvernului României am găsit o posibilitate de finanţare, acele contracte fiind semnate, prevăd proiectarea şi începerea execuţiei. Lucru care se va întâmpla în acest an, inclusiv derularea procedurilor de achiziţie privind realizarea acestor obiective. Lucrările vor continua şi vor fi bugetate anul viitor şi, sper, cel mai probabil la sfârşitul anului viitor, lucrările să fie într-un stadiu avansat şi, de ce nu, dacă finanţarea va fi asigurată, finalizate“.

Ce dimensiuni vor avea reţelele, ce vor cuprinde lucrările şi pe ce bani? Tatiana Cătană, directorul tehnic al Primăriei Reşiţa, a explicat: „Conform studiilor de fezabilitate, vor avea termene de finalizare între 17 şi 24 de luni. Dar unul dintre factorii de evaluare pe care intenţionăm să-i punem atunci când lansăm procedura de achiziţie pentru proiectare şi execuţie va fi termenul de execuţie. Fixarea acestui termen nu este suficientă, realizarea lucrărilor depinzând şi de alocările de la Guvern. Şi la Grădina Zoologică aveam un termen mai scurt, dar din cauza alocărilor financiare a trebuit să prelungim aceste termene. Valoarea lucrărilor de investiţii pentru Doman, conform studiului de fezabilitate, este de 4,8 milioane de lei, unde, ca principali indicatori fizici, avem 8.100 m de reţele de distribuţie, două rezervoare de înmagazinare, două staţii de clorinare şi o staţie de pompare. La Moniom, Secu şi Cuptoare, valoarea investiţiei este de 6,212 milioane de lei, cu 12.840 m de reţele de distribuţie, cu un foraj subteran pentru sursa de apă la Moniom, două rezervoare de înmagazinare, două staţii de clorinare şi o staţie de pompare. Alocaţia financiară pe acest an la Secu şi Cuptoare este de 400.000 de lei, iar la Doman de 450.000 de lei“.

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. Vorba mamei lui Napoleon, atunci cand a aflat ca acesta a cucerit Neapolul : „NUMAI SA TINA!”

Adaugă comentariu