Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă aleşii urbei n-au aprobat majorările de tarif pentru Zoo, cheltuielile obiectivului vor fi plătite tot de cetăţeni, fie din impozite, fie din vizite.

Municipalitatea a încercat să dea o mână de ajutor grădinii zoologice reşiţene, pentru a nu ajunge în situaţia de a se confrunta cu dificultăţi financiare, mai ales în condiţiile în care veniturile proprii abia acoperă 20% din cheltuieli. Numai că dorinţa de a majora tarifele a fost respinsă de consilieri, aşa cum aţi putut citi în Jurnal CS, în primul rând de teamă că, în loc să crească încasările, ar scădea drastic numărul vizitatorilor. Există însă şi soluţii, iar pe lângă banii daţi de la bugetul local, strânşi tot de la cetăţeanul de rând, reşiţenii pot contribui direct, trecând pragul obiectivului.

Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa, a explicat: „Proiectul de modificare a preţurilor la Grădina Zoologică este unul care trebuia introdus împreună cu celălalte proiecte în decembrie, şi dintr-o eroare n-a fost introdus. Iată că l-am introdus cu modificări rezonabile. Menţionez că am cerut o creştere de la 4 lei la adulţi şi 2,50 lei la copii, la 7 lei, respectiv 4 lei. În timp ce în grădini zoologice similare cu a noastră care este pe locul 3 în ţară ca şi mărime şi ca şi număr de animale, sunt grădini zoologice la Târgu Mureş, Braşov, Bucureşti, unde preţurile sunt între 10-14 lei pentru adulţi şi 7-10 lei pentru copii“.

Cu alte cuvinte, prin tarifele practicate de Grădina Zoologică „Prof. Ion Crişan“, suntem cu mult sub preţurile de pe piaţă. „Nu s-a dorit majorarea tarifelor, nu este nicio problemă, conchide edilul. Grădina Zoologică va continua să fie subvenţionată de Primărie, deci în principiu tot de cetăţenii Reşiţei. M-aş bucura să vină mai multă lume la Grădina Zoologică şi atunci susţinem activitatea de acolo, pentru că la un moment dat nu ştiu dacă Primăria va mai putea susţine şi Grădina Zoologică, şi Bazinul de Înot, şi teatre şi alte activităţi culturale, dacă nu există o frecvenţă a publicului“.

În plus, au fost luate o serie de măsuri pentru promovarea obiectivului, prin montarea câtorva panouri la intrările în oraş. „Panourile pentru Grădina Zoologică le-am preluat din nişte confiscări de acum 7-8 ani, conceptul este făcut de noi, de oamenii din interiorul Primăriei, nu s-a plătit niciun leu pe ele, a precizat Ioan Popa. Mai avem şi un proiect cu finanţare din fonduri europene, pe care l-am câştigat, cu un buget de 300.000 de euro, pentru panouri, indicatoare rutiere şi turistice, care însă este o iniţiativă mai largă. Înainte cu vreo trei luni de a şti că am câştigat acest proiect, eu am luat decizia să facem aceste patru, cinci panouri la intrările în oraş. Acum cred că dacă tot vorbim despre a avea sau a nu avea bani, nu cred că e o problemă pentru un oraş să-şi creeze patru panouri la intrările în municipiu, şi să aştepte fonduri europene pentru aşa ceva. Eu cred că acel proiect pe fonduri europene va avea mai multă pondere pe panouri rutiere, unde suntem deficitari, de exemplu în cartiere, în microraioanele 1, 2, 3, 4, în Luncă, pe străzi, alei, acolo trebuie panouri prin care să limităm viteza la 30 de kilometri pe oră, «Atenţie, copii!», «Atenţie, biciclete!» şi aşa mai departe. Cred că alea sunt câteva sute, de care avem nevoie în oraş“.