Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aproximativ 60 de reşiţeni au participat, duminică după-amiaza, în centrul municipiului, la un miting de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, cerând respingerea acestuia de către Parlament.

Aceasta este cea de-a doua duminică când la Reşiţa are loc o astfel de acţiune, după nouă săptămâni de proteste similare în alte oraşe din ţară. Cu pancarte în mâini, cei prezenţi au scandat lozinci, precum „Uniţi salvăm Roşia Montană„, „S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană„, „Aurul voi ni-l luaţi, cu cianură ne lăsaţi”. Pe lângă respingerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, reşiţenii adunaţi în Centrul Civic şi-au exprimat dorinţa şi pentru introducerea acestei zone în patrimoniul UNESCO. „România are nevoie de dezvoltare durabilă, nu de cianuri, iar această ţară trebuie lăsată celor prezenţi, dar şi urmaşilor, curată. Dorim ca aceste sit-uri arheologice cu exploatări aurifere, unice în lume, să fie conservate şi declarate obiective turistice naţionale. De altfel, există posibilitatea încadrării lor în obiective turistice UNESCO”, a declarat fostul viceprimar Dorinel Hotnogu, unul dintre participanţi . Pe de altă parte, Hotnogu este de părere că Guvernul României ar trebui să-şi îndrepte atenţia spre o dezvoltare durabilă, şi nu pentru una de moment.

La rândul său, omul de afaceri Nelu Popa, iniţiatorul manifestaţiei, le-a transmis un mesaj reşiţenilor care au preferat să rămână în case: „Dacă compania se apucă să exploateze aurul la Roşia Montană, aşa cum scrie în proiectul lor, cu 240 de mii de tone de cianură şi cu 20 de tone de explozibil zilnic, nu cred că cei care ne ascultă sau ne privesc acum vor mai avea curajul să consume lapte din zona munţilor Apuseni, sau pui de la Albă Iulia, a căror nutreţuri se aduc, cu siguranţă, din această zonă (aici, Nelu Popa enumeră câteva mărci de produse lactate ce se fac în zonă şi se regăsesc pe rafturile supermarket-urilor din ţară – n.r.) Eu mă adresez lor şi încerc să le trezesc interesul pentru acest subiect, pentru că este un subiect important, şi pentru că România nu înseamnă doar Reşiţa, Bucureşti sau Iaşi, ea înseamnă România, aşa cum o ştim noi toţi”.

Întrebat dacă are un mesaj de transmis şi românilor care-ţi doresc acest proiect, Nelu Popa ne-a declarat următoarele: „Numărul acestor oameni este foarte mic, iar locurile de muncă garantate de companie sunt 900. Ele sunt pentru un grad înalt de specializare, iar acei oameni din Roşia Montantă nu vor munci acolo, pentru că nu au această specializare, şi nici nu se va chinui cineva cu ei să le-o facă. Aceasta este doar o petardă, pe care eu îi sfătuiesc să nu o accepte şi să facă ceea ce fac alte zeci de mii de oameni din Apuseni. Sunt alte job-uri și alte business-uri care se pot face în zonă”.

Protestul împotriva proiectului Roşia Montană continuă şi duminica viitoare.

Roxana Bălan Nafiru

4 Comments

  1. Pai marite Taietel, da-ne un exemplu si incepe tu preainmiresmatule, o afacere acolo…si demonstreaza ca nu-i numai gargara de tine! La Bucuresti, Resita, Cluj se protesteaza cu burta plina…la Rosia Montana , cu burta goala!

  2. Comentariul este eronat. Proiectul Rosia Montana e un dezastru ecologic si financiar pentru Romania. Din pacate la Resita demonstratiile nu sunt civice, ci organizate de oameni care nu au nimic in comun cu cinstea. Daca demonstratia era organizata prin mobilizare generala pe retelele sociale, toata stima pentru participanti. Asa sunt doar niste aplaudaci. Va garantez ca Resita nu va apare in randul oraselor care au demonstrat impotriva proiectului.

  3. Din moment ce acest miting nu este autorizat si mai mult mediatizat atunci binenteles ca sunt anumite interese a celor care au organizat acest ,,miting” si duminica trecuta si cel de acum doua saptamani.Nu mai stiti ce sa faceti sa fiti si voi bagati in seama si sa apareti in presa locala.Aceste adunari cu personaje ca Taietelu,Barbalata sau Hotnogu lasa de dorit sau asa dintr-0 data s-a trezit spiritul civic in ei? hmm

  4. Protestatarii sunt , in marjoritate, angajatii lui Nelu-Teietelu’…Oamenii au fost fortati sa vina la manifestatie, ca altfel isi pierd locurile de munca!!! Mai lipseau coregrafii cu cu cartoane si imnuri pentru „conducatorul iubit”! Referitor la proiect el este perfect fezabil. Protectia mediului se va face la standarde europene, mult mai severe decat ce se face acum de pilda in Finlanda, unde ecologia este la mare cinste! Noi romanii suntem din categoria aia , a celor ce stau cu slanina in spais si se plang ca mor de foame!

Adaugă comentariu