Caraş-Severin, Romania

Reşedinţa de judeţ a trecut de la sistematizare urbană a vizionarilor comunişti, la dezvoltare rurală a crizei de după tranziţia postdecembristă. Acest lucru a devenit vizibil de ceva vreme chiar pe străzile municipiului, unele dintre ele ajungând la stadiul de uliţe, nefiind refăcute de mai bine de două decenii. Ce-i drept, doar blocurile şi tramvaiele mai tulbură, puţin, peisajul rural.

La mijlocul acestei săptămâni, palatul administrativ municipal a găzduit o adunare fulger a consilierilor, ce au fost convocaţi de primarul Mihai Stepanescu, pentru a aproba, printre altele, instrumentarea proiectului vizând amenajarea unui drum agricol în Reşiţa, în zona Moniom – Lac Moniom, finanţat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Cheltuielile legate de întreţinerea şi repararea drumului respectiv vor fi suportate din bugetul local. Rezultatul investiţiei va deservi o suprafaţă de 80 de hectare de teren şi va face legătura cu baza de agrement şi pescuit sportiv ce urmează să fie amenajată în zonă.

De asemenea, consilierii reşiţeni au aprobat un proiect vizând parteneriatele încheiate între municipalitate şi firme, legate în principal de parcări. Astfel, va fi constituită o comisie de evaluare a scrisorilor de intenţie şi a documentelor însoţitoare privind ofertele firmelor care solicită încheierea de astfel de parteneriate, în vederea administrării parcărilor de reşedinţă cu plată, extinderea şi modernizarea acestora, ridicarea maşinilor, activităţi sportive şi modernizarea infrastructurii, respectiv negocierea cu investitorii privaţi selectaţi şi cu care s-au semnat acorduri de parteneriat.

Din noul organism fac parte şase consilieri locali şi cinci specialişti din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Antoniu Mocanu