Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă reşedinţa Caraş-Severinului rămâne regina nedetronată a şomajului, este şi principalul „furnizor” de locuri de muncă al zonei.

E drept că mirajul Cetăţii de Foc a Banatului Montan nu mai răzbate până către hotarele nord-estice ale ţării, însă urbea de pe malurile Bârzavei continuă să aibă un cuvânt de spus pe piaţa muncii. Şi nu doar la capitolul şomaj, ci şi la cel al locurilor de muncă nou create. Astfel, de la începutul acestui an, până la jumătatea lunii aprilie, în judeţ au fost identificate un număr de 1.894 locuri de muncă, majoritatea provenind din mediul privat şi adresându-se persoanelor cu nivel de instruire primar. Împărţind judeţul pe cele opt zone urbane plus Bozovici, cele mai multe dintre posturi au fost create la Reşiţa (522), Moldova Nouă (414), Băile Herculane (275), Oraviţa (207), Caransebeş (187) şi Oţelu Roşu (130). La polul opus s-au situat zonele Bocşa (77), Bozovici (68) şi Anina (14).

„În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin au fost înregistraţi, la finele lunii martie, un număr de 6.378 şomeri, din care 3.378 au fost şomeri indemnizaţi şi 3.000 şomeri neindemnizaţi. Situaţia şomajului în judeţ a înregistrat la începutul acestui an o curbă descendentă, atât în ceea ce priveşte rata şomajului, cât şi numărul persoanelor în căutarea unui loc de muncă înregistrate la AJOFM Caraş-Severin„, se arată într-un comunicat remis redacţiei. Şi dacă tot am avut peste 6.000 de şomeri şi aproape 2.000 de locuri de muncă, ei bine nu toate posturile sunt ocupate.

„Gradul de ocupare a locurilor de muncă înregistrat anul acesta a fost de 88,80%”, se mai arată în documentul citat. Astfel că au fost ocupate 1.682 de posturi din cele 1.894 create în prima parte a anului.

Pe zone, la Reşiţa, pe cele 522 de posturi au fost angajaţi 423 de şomeri, rămânând neocupate 99 locuri de muncă. În schimb, la Moldova Nouă, au rămas doar două locuri de muncă neocupate, iar la Băile Herculane 62. La Oţelu Roşu au rămas neocupate zece posturi, la Oraviţa 15, la Caransebeş 16, iar la Bozovici şapte. În schimb, la Bocşa a rămas un singur loc neocupat, iar la Anina, toate posturile existente au generat angajări.

Antoniu Mocanu

2 Comments

  1. Nu aveti impresia ca Resita este un oras parasit ? Aveti o parere bolnavicioasa asupra viitorului si nu una realista . Toate fondurile au zburat din ,,mana ”lui Sorin Frunzaverde pe
    tomograf,elicoptere smurd,drumuri pe aici si pe aiurea ,pe Semenic si in politica lui personala cu /fara culise .
    In domeniul locuri de munca .formare profesionala este restant.Oferea tinerilor ceva ,,debutanti”la Consiliu ! Sugerez distinsului politician o noua formulare a cuvantului debutant .La 18 ani notiunea are varii forme.

Adaugă comentariu