Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un cartier francez a fost inaugurat la Reşiţa, într-o zonă situată pe Dealul Lupacului, deasupra Centrului Civic.După mai bine de trei decenii de succes în Franţa, un timişorean care a făcut performanţă şi în lumea reşiţeană a sportului, s-a întors pe malurile Bârzavei pentru a crea ceva unic, în semn de recunoştinţă pentru legăturile sale ancestrale cu municipiul. Chemarea străbunilor poartă numele de cartierul francez privat, care a luat naştere deasupra oraşului, nu departe de centrul Reşiţei, pe Dealul Lupacului, într-un loc situat la suficientă înălţime pentru a face posibilă admirarea unei superbe panorame a oraşului, Semenicul arătându-şi chiar şi acum culmea înzăpezită. Dincolo de zgomotul urbei, de agitaţia străzii, cartierul francez cucereşte prin prospeţime, prin linişte, prin îmbinarea puţinului peisaj urban cu natura, dar mai ales prin căldura celor de aici.

Prof. Mircea Roşu este cel care a pus bazele acestei oaze de linişte, cunoscut bănăţenilor, dar şi francezilor, în special pentru realizările din lumea sportului. Deşi s-a născut şi a locuit vreme de 21 de ani în Timişoara, doar nouă ani în Reşiţa şi 33 de ani în Franţa, a ales Reşiţa drept ţină a atenţiilor sale, şi spune că a dorit să aducă astfel un omagiu străbunilor săi, de pe aceste meleaguri.

Ceea ce fac aici este o datorie a mea de a realiza ceva frumos, spune profesorul Mircea Roşu. Consider că este o chemare a străbunilor. Am inima şi sufletul aici, şi trebuie să creez ceva demn. Vom aduce şi francezi, am vorbit deja cu câţiva care doresc să vină şi să investească aici“.

Proprietarul intenţionează să reamenajeze o fântână veche, să ridice un mic schit, să amenajeze un teren de swing golf (pe un teren de dimensiuni mai mici), dar şi un sălaş existent pe teren, care a fost distrus aproape integral de un incendiu. Acesta aparţinea unuia dintre străbunii prof. Mircea Roşu, „Moşu’ Târşu Corbu, căruia i se spunea aşa pentru că, pe vremea Imperiului Otoman, a omorât un turc cu târşul“.

Dealul, iniţial gol, a fost împădurit în urmă cu câteva decenii. Terenul cartierului are aproximativ 5 ha, ce au fost împărţite în 28 de parcele, cinci familii manifestându-şi deja intenţia de a-şi ridica o locuinţă acolo. În afara vilei familiei Roşu, o altă locuinţă este aproape finalizată. Zona va fi îngrădită, se va monta o barieră iar locul va avea un caracter mai exclusivist.

La evenimentul inaugural, organizat weekend-ul trecut, au participat personalităţi importante pentru istoria Reşiţei. Printre invitaţi s-au numărat prof. univ. dr. Liviu Spătaru, Enache Barbu, Cristina Lerch, directorul Liceului Teoretic „Mircea Eliade“, Titus Frunzăverde şi multe nume sonore din lumea sportului. Tot în weekend, a fost aniversată şi Mireille, soţia prof. Roşu, iar atmosfera a fost una care a îndemnat la romanţă, caldă şi de familie.

Antoniu Mocanu

2 Comments

  1.  Domnilor, acest articol nu este de interes public, nu înţeleg pentru ce a fost redactat şi postat…S-a inaugurat o vilă privată, se vor mai construi altele 5 şi vor fi îngrădite pentru ca domnii din înalta societate să se simtă bine şi fie protejaţi de oamenii simpli ai acestui oraş…Astfel de case private s-au contruit peste tot, nu văd nimic senzaţional în asta şi nu văd pe cine ar interesa să citească o asemenea ştire…

    • Un jegos care si-a furat varul primar ,care la scos din mizerie in franta ,obligindul sa-si vinda jumatea de casa ce a avut cu el in resita si apartamentul din franta ,numai ca sa scape de el. un hot pervers care nu a facut nimic in viata lui ,a fost numai in datorii toata viata ,varusul la scos la lumina.Pina nu a facut varusu casa din resita nu a venit la resita de rusine,domn profesor care matura strazile la grande motte.Acum se da mare ,intrebatil citi bani are in acount in banca? un betiv care se trage dintr-o familie de betivi si venerici.varusu ala om,el un terghea berchea.Ia luat lui varusu 20000 euro pe pamintul de sub partea lui de casa cind a vindut-o,si vreo 40000 euro cind a vindut apartamentul din franta la furat jegosul in stil mare ,cu banii aia si-a facut casa din poze ca el nici nu avea bani sa mearga la wc.Un ticalos

Adaugă comentariu