Resita are un cartier francez - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un cartier francez a fost inaugurat la Reşiţa, într-o zonă situată pe Dealul Lupacului, deasupra Centrului Civic.După mai bine de trei decenii de succes în Franţa, un timişorean care a făcut performanţă şi în lumea reşiţeană a sportului, s-a întors pe malurile Bârzavei pentru a crea ceva unic, în semn de recunoştinţă pentru legăturile sale ancestrale cu municipiul. Chemarea străbunilor poartă numele de cartierul francez privat, care a luat naştere deasupra oraşului, nu departe de centrul Reşiţei, pe Dealul Lupacului, într-un loc situat la suficientă înălţime pentru a face posibilă admirarea unei superbe panorame a oraşului, Semenicul arătându-şi chiar şi acum culmea înzăpezită. Dincolo de zgomotul urbei, de agitaţia străzii, cartierul francez cucereşte prin prospeţime, prin linişte, prin îmbinarea puţinului peisaj urban cu natura, dar mai ales prin căldura celor de aici.

Prof. Mircea Roşu este cel care a pus bazele acestei oaze de linişte, cunoscut bănăţenilor, dar şi francezilor, în special pentru realizările din lumea sportului. Deşi s-a născut şi a locuit vreme de 21 de ani în Timişoara, doar nouă ani în Reşiţa şi 33 de ani în Franţa, a ales Reşiţa drept ţină a atenţiilor sale, şi spune că a dorit să aducă astfel un omagiu străbunilor săi, de pe aceste meleaguri.

Ceea ce fac aici este o datorie a mea de a realiza ceva frumos, spune profesorul Mircea Roşu. Consider că este o chemare a străbunilor. Am inima şi sufletul aici, şi trebuie să creez ceva demn. Vom aduce şi francezi, am vorbit deja cu câţiva care doresc să vină şi să investească aici“.

Proprietarul intenţionează să reamenajeze o fântână veche, să ridice un mic schit, să amenajeze un teren de swing golf (pe un teren de dimensiuni mai mici), dar şi un sălaş existent pe teren, care a fost distrus aproape integral de un incendiu. Acesta aparţinea unuia dintre străbunii prof. Mircea Roşu, „Moşu’ Târşu Corbu, căruia i se spunea aşa pentru că, pe vremea Imperiului Otoman, a omorât un turc cu târşul“.

Dealul, iniţial gol, a fost împădurit în urmă cu câteva decenii. Terenul cartierului are aproximativ 5 ha, ce au fost împărţite în 28 de parcele, cinci familii manifestându-şi deja intenţia de a-şi ridica o locuinţă acolo. În afara vilei familiei Roşu, o altă locuinţă este aproape finalizată. Zona va fi îngrădită, se va monta o barieră iar locul va avea un caracter mai exclusivist.

La evenimentul inaugural, organizat weekend-ul trecut, au participat personalităţi importante pentru istoria Reşiţei. Printre invitaţi s-au numărat prof. univ. dr. Liviu Spătaru, Enache Barbu, Cristina Lerch, directorul Liceului Teoretic „Mircea Eliade“, Titus Frunzăverde şi multe nume sonore din lumea sportului. Tot în weekend, a fost aniversată şi Mireille, soţia prof. Roşu, iar atmosfera a fost una care a îndemnat la romanţă, caldă şi de familie.

Antoniu Mocanu