Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă veniturile se anunţă mai mici, iar cheltuielile mai mari, anul 2014 ar putea deschide un context favorabil Reşiţei. Potrivit reprezentanţilor urbei, prognoza legată de venituri şi cheltuieli este sumbră, însă şansele de a primi sprijin european şi politic sunt la un pas de realitate.

Subiectul descentralizării a fost pus pe tapet, însă doar tangenţial, de primarul reşedinţei judeţului, Mihai Stepanescu. Potrivit acestuia, anul 2014, care este şi unul electoral, va fi unul favorabil Reşiţei, atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere european.

Ne va influenţa sau nu descentralizarea? „Deocamdată nu, dar vom vedea în timp cu finanţarea, spune edilul. Sper să primim de la Guvern, pentru perioada următoare, tot ce înseamnă sume aferente activităţilor, mă gândesc la cele sportive, şi să putem să le modernizăm”.

Cum va fi capitolul finanţa pentru Reşiţa? Prognozele sunt aparent sumbre, pregătind urbei de pe malurile Bârzavei venituri mai mici şi cheltuieli mai mari. Însă Reşiţa ar putea găsi sprijinul necesar pentru depăşirea problemelor. „Dacă mai avem probleme sociale gen UCMR, şi la un nivel mai mic, bineînţeles că nivelul încasărilor va fi scăzut, explică primarul Reşiţei. Dar cheltuielile vor fi la fel sau chiar mai mari, potrivit prognozelor. Avem acum conjuncturile europeană şi politică favorabile începând 2014, şi cred în asta! E şi un an electoral şamd, dar am şi anumite argumente personale”.

Antoniu Mocanu