Caraş-Severin, Romania

Organizat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, având ca parteneri Grupul CEZ şi Fundaţia „Activity“, festivalul internaţional de poezie, care se derulează până în data de 2 mai, şi-a deschis luni porţile. Aşa cum remarca dr. Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, în deschiderea manifestării de luni, găzduită de sala de şedinţe a CJ, festivalul internaţional de poezie reprezintă „materializarea unui proiect de promovare a valorilor literare contemporane şi, totodată, a impresionantului patrimoniu cultural, în special, de factură tehnică şi industrială a judeţului Caraş-Severin“.

Organizatorii evenimentului au vorbit şi despre cele două aspecte pe care festivalul le urmăreşte. Pe de-o parte, este vorba despre prezentare literară, turistică, artistică şi religioasă, iar, pe de altă parte, de cuprindere a judeţului Caraş-Severin pe harta festivalurilor de poezie din ţară şi din străinătate.

Alături de Liubiţa Raichici s-a aflat şi dr. ing. Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ, care, în calitate de gazdă şi de organizator, mărturisea că „Oraşul cu poeţi“ merita efortul de a organiza un festival, în cadrul căruia participă nume importante a poeziei din zece ţări: Franţa, Spania, Italia, Polonia, Ungaria, Grecia, Cipru, Macedonia, Serbia şi Japonia.

Prima ediţie a festivalului a fost dedicată poporului japonez, în semn de solidaritate faţă de acesta, iar printre invitaţii străini s-a aflat şi poeta din Japonia, Kayoko Yamasaki, care declara că „participarea în cadrul acestui eveniment o trăiesc nu doar ca pe o experienţă personală, ci ca pe una comună, căci, suntem împreună azi (n.r. – 30 iunie) datorită unui lucru bun. Cutremurul din Japonia nu a fost doar o tragedie naturală, ci şi una umană.

Şi, totodată, o atenţionare adresată întregii omeniri, care a dezvoltat o tehnologie înaltă, ce ne-a permis să trăim mai uşor, şi care ne-a adus să ne dorim cât mai multă cantitate şi mai puţină calitate. Iar, după părerea mea, concepţia aceasta, de a avea cât mai mult, e periculoasă, pentru că şterge sentimentul de apartenenţă. Abia atunci când omul se va deschide cu adevărat îşi va face timp să se uite în jurul său, să-şi iubească şi să colaboreze cu aproapele său. Să-i mulţumească celui care îi întinde o mână de ajutor, dar, şi să acorde ajutor celor care au nevoie de el. Aceasta este funcţia de bază a cuvântului, cea care construieşte adevărata societate. Iar poezia, care este o artă a cuvântului, are o sarcină nobilă, aceea de a ne apropia nu doar fizic, ci şi sufleteşte“.

După ce Kayoko Yamasaki şi-a încheiat discursul, au luat cuvântul Kleopatra Lymperi (Grecia), Bianca Laura Marisaldi (Italia), Goran Djordjevic (Serbia), Lazar Manojlovic, consulul Serbiei la Timişoara, Radmila Milentijevec (SUA), Mata Martinov (Diaspora Română din Germania), Luminiţa Constantin, consilier la Ministerul Culturii, şi Simona Tănăsescu, secretar de stat în Guvernul României. La final, prefectul Octavian Ţunea, care nu putea lipsi de la un astfel de eveniment, le-a înmânat invitaţilor diploma „Poet de Caraş-Severin“.

Zilele următoare, oaspeţii vor parcurge traseul Oraviţa – Anina pe celebra cale ferată, apoi se vor opri la Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“, unde va avea loc o seară dedicată poeziei. După vizita de la Oraviţa, delegaţia se va opri la Bocşa, unde, Biblioteca „Tata Oancea“ organizează un recital de poezie Nichita Stănescu, în engleză, germană şi română. Seara se va încheia cu o nouă întâlnire dedicată poeziei, la Episcopia Caransebeşului.

Roxana Nafiru

Adaugă comentariu