Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Săptămâna trecută, ITM a făcut verificări inopinate în mai multe locaţii din Caraş-Severin. Un număr de 31 de controale şi 93 de sancţiuni au fost aplicate de reprezentanţii ITM Caraş-Severin în perioada 12 – 14 iulie. Rezultatele campaniei naţionale privind combaterea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea respectării securităţii şi sănătăţii pentru angajaţii din sectorul alimentaţie publică au fost prezentate, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de conducerea ITM.

La această întâlnire a participat şi Iustin Bretcu, şef Corp control în cadrul Compartimentului Relaţii de Muncă. Trebuie spus că verificările inopinate ale inspectorilor de muncă au avut loc în unităţile de alimentaţie publică din localităţile Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Anina, Oraviţa, Băile Herculane, Moldova Nouă, şi în zonele aferente acestora.

Întrucât la nivel naţional şi judeţean există un protocol de colaborare încheiat cu mai multe instituţii – Poliţia, Jandarmeria, Garda Financiară şi Oficiul Român pentru Imigrări – controalele ITM au fost efectuate în echipe mixte. Potrivit inspectorului-şef Ioan Jura, pe durata celor două zile de control, au fost constatate 175 de deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri. „În domeniul relaţiilor de muncă, acestea au fost legate în mare parte de neîntocmirea contractului individual de muncă sau a criteriilor de evaluare, şi nici completarea regulamentului de ordine interioară ori acordarea sporului salarial. S-au constatat deficienţe şi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, cum ar fi: angajatorul nu a elaborat instrucţiuni proprii pentru toate domeniile de activitate sau planul de prevenire şi protecţie nu a fost elaborat“, a explicat Ioan Jura.

Inspectorii de muncă au sancţionat contravenţional şi doi angajatori, câte 10.000 de lei pentru fiecare, pentru cele două persoane depistate că lucrau fără forme legale.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu