Caraş-Severin, Romania

CIUDANOVIŢA – Şi în 2014, zona Ciudanoviţa şi Valea Nerei de la graniţa cu Serbia, rămân sectoare „fierbinţi” ale mediului din sudul Banatului.

GEC Nera a monitorizat în ultimele două luni calitatea mediului natural şi construit de pe cursul râului Nera, între localităţile Zlatiţa şi Baziaş (confluenţa cu Dunărea), precum şi de pe traseul drumului Oraviţa – Ciudanoviţa – Jitin. Rezultatele sunt alarmante.

În ce priveşte cursul râului Nera, fenomenele cele mai relevante de agresiune împotriva mediului sunt tăierile ilegale de arbori de pe terenuri, fie private, fie aparţinând Primăriei Socol. În această perioadă tăierile au avut o amploare fără precedent faţă de anii anteriori iar numărul de arbori tăiaţi pe teritoriul României, pe o lungime de 11 km de curs, este de ordinul miilor. Grupul ecologic susţine că a sesizat autorităţile competente, în vederea stopării tăierilor ilegale, însă nu s-a primit niciun răspuns. În cazul calităţii mediului din zona Oraviţa – Ciudanoviţa – Jitin, fenomenul relevant constatat este nivelul radiaţiilor de pe cele cca 22 de halde de deşeuri miniere radioactive din perimetrul Ciudanoviţa – Natra – Lişava.

Pe toate aceste halde nivelul radiţiilor este de trei ori mai mare decăt nivelul de alertă precizat de legislaţia în vigoare. Într-un comunicat trimis redacţiei se arată că „măsurătorile s-au făcut cu un contor Geiger RADEX RD 1706 cu care sunt dotate majoritatea instituţiilor publice care monitorizează această zonă. Există zone critice ale haldelor în care Compania Naţională a Uraniului a interzis accesul şi în care este posibil ca nivelul radiaţiilor să depăşească de sute de ori limita de alertă. Un tabel complet al măsurătorilor efectuate va fi trimis autorităţilor direct responsabile din judeţul Caraş–Severin cărora li se va cere un punct de vedere”.

Nina Curiţa

Adaugă comentariu