Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Reprezentanţi ai municipalităţii reşiţene au participat la Summit-ul Investitorilor Străini 2017, derulat recent, timp de trei zile, în capitală. Aleşii urbei consideră că, pentru a atrage investitori, Reşiţa trebuie promovată. Pentru că nimeni nu vine la noi de dragul facilităţilor sau impozitelor mici dacă nu ştie de ele. Iar demersurile se fac pentru ca municipiul să urce peste linia de plutire.

„Profităm de orice ocazie pentru a ne face cunoscute intențiile și faptul că Reșița este un oraș dornic de investitori și deschis pentru investiții. Reprezentanţi ai Primăriei au participat zilele trecute la unul dintre cele mai importante evenimente legate de investitori străini. Summitul de trei zile organizat la București de Business Review, la care au fost prezenți colegii mei, a reunit reprezentanți ai ambasadelor, camerelor de comerț și companiilor multinaționale cele mai importante din România. Facem toate demersurile astfel încât Reșița să redevină un oraș prosper și atractiv, iar reșițenii să își recapete mândria în orașul lor“, consemna Ioan Popa, primarul municipiului de pe Bârzava.

Întrebat asupra rezultatelor concrete ale unor astfel de participări, edilul a precizat: „Este un proces de durată, iar astfel de acţiuni trebuie făcute constant. Degeaba luăm masuri pentru atragerea investitorilor dacă nu le facem cunoscute unde trebuie! Reşiţa poate «exploata» faptul că are cele mai mici impozite pe clădiri şi terenuri din România pentru persoanele juridice – 0,6% (din valoarea impozabilă a bunului – n.r.), faţă de 1,1-1,3% la nivel naţional, Școala Duală reprezintă un alt avantaj important pentru investitori, iar acestea sunt doar două exemple. Este foarte important să fim prezenţi, să ne promovăm, să îi convingem că noi putem oferi facilităţi mai bune decât alte oraşe care se bat pentru a-i atrage! Şi mai ştim un lucru: la nivel de investiţii, rezultatele nu se văd peste noapte, este nevoie de perseverenţă şi răbdare“.

Subiectul a atras atenţia reşiţenilor pe o reţea de socializare, unde cineva nota că „în ultimul timp am observat un mare interes din partea unor cunoscuţi din Timişoara şi din Germania pentru ceva investiţii, dar aşteaptă anumite oportunităţi“. În vreme ce alţi reşiţeni spuneau că, dacă s-ar face investiţii serioase, nu ar mai lua calea Occidentului sau chiar s-ar întoarce de acolo.