Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – An greu nu doar pentru agricultori şi apicultori, ci şi pentru viticultori. Podgoriile suferă din cauza precipitaţiilor şi a umidităţii prea mari, care favorizează apariţia bolilor, iar producţia de struguri a fost deja compromisă în proporţie de 50%, susţin specialiştii din zona Tirol. Tot din pricina ploilor, viticultorii nu pot intra în vii pentru efectuarea lucrărilor planificate pentru această dată şi nici nu pot face stropirile necesare.

Petre Demian lucrează în domeniul viticol de 25 de ani, iar podgoria sa se întinde pe o suprafaţă de trei hectare. Bărbatul spune că ani ploioşi au mai fost, însă niciodată până acum culturile de viţă de vie nu au fost atât de atacate de dăunători. „Boabele de struguri sunt afectate de mană, putregai şi făinare, care este una dintre cele mai păgubitoare boli ale viţei de vie. Înţeleg de ce este mană, dar nu şi făinarea, pentru că până acum am aplicat vreo nouă tratamente împotriva acestor boli, şi, chiar şi aşa, ele au apărut“, ne-a spus mâhnit Petre Demian.

Precipitaţiile abundente au favorizat şi apariţia buruienilor în podgorii, indiferent dacă au fost folosite sau nu erbicide. „Iarba este atât de mare încât nu putem trece prin ea. Eu, de câţiva ani, nu mai folosesc erbicide împotriva buruienilor, ci mă folosesc de cel mai eficient tratament: sapa. Însă, să ştiţi că la cât de mult a plouat vara aceasta nici vecinii mei care au erbicidat cultura nu au scăpat de buruieni. Mie îmi place să fac un vin curat, bio, şi nu unul industrial, aşa cum se obişnuieşte mai nou. Din acest motiv încerc să nu folosesc substanţe chimice, pentru a nu afecta calitatea vinului“, ne-a spus viticultorul din Tirol

Cât priveşte pierderile, Petre Demian estimează că până acum acestea sunt de 50%. „Asta dacă ajungem cu producţia care este acum pe butuc la maturitate. Dacă nu, pierderile ar putea fi şi mai mari“, a concluzionat bărbatul.

Roxana Bălan Nafiru