REŞIŢA – Şi în această lună, câteva persoane care primesc ajutorul minim garantat de la stat, au fost la muncă sub supravegherea angajaţilor Primăriei.
Doar două persoane au fost surprinse în imaginile postate pe pagina de Facebook a Serviciului Public Direcţia Asistenţă Socială Reşiţa, acestea efectuând marţi, 20 august 2019, lucrări de curăţenie în cartierul Lunca Pomostului. Unii i-au felicitat pe cei care şi-au făcut datoria, respectând prevederile legale prin care sunt acordate ajutoarele sociale, fiindcă i-au pus la muncă pe aceşti asistaţi social. Alţii au comentat maliţios ori au solicitat acţiuni similare şi în alte cartiere.
Categoria socială cea mai desconsiderată din societate, este vorba de persoanele cărora statul le asigură venitul minim de subzistenţă, este în continuare privită de oameni cu dispreţ, de cele mai multe ori pe bună dreptate. Asta pentru că asistaţii social, apţi de muncă, se complac în acest statut, preferând să presteze din când în când câteva ore de muncă în folosul comunităţii şi să ia banii puşi la bătaie de Guvern, decât să accepte un loc de muncă ce le poate stabiliza, cât de cât, existenţa. Ori locuri de muncă sunt, slavă Domnului, toată România se plânge de lipsa forţei de muncă. Numai că, nimic nu se compară cu dulcele „farniente“ tipic napoletan, mai ales sub arşiţa soarelui estival, că fie vară, fie iarnă, pentru aceste câteva ore de curăţenie în cartierele cetăţii sau câteva lopeţi date la deszăpezit, vin bănuţii de la stat. După care… lene de voie, cât cuprinde, până luna viitoare.
Oamenii însă aplaudă, totuşi, faptul că asistaţii social sunt obligaţi prin lege să presteze asemenea munci, „să-şi merite bănuţii“, fiindcă gunoaie în jurul blocurilor, vor fi tot timpul. Cel puţin, în ultima vreme, problema gunoaielor a devenit, nu doar în Reşiţa, subiectul cel mai important pe ordinea de zi, ca şi cum ar fi inamicul public numărul unu. Lumea vorbeşte că avem festivaluri în aer liber şi rugi în urma cărora rămân gunoaie pe care nu le mai adună nimeni. Că vorbim de Dealul Golului, Gărâna, Valeapai sau alte asemenea locaţii e una, însă alta e mizeria ce se adună în mod constant în cartiere, pe aleile dintre blocuri, fiindcă munca voluntară a unor cetăţeni cu simţ civic nu e plătită de nimeni, aceşti oameni nu semnează zilnic condica pentru a aduna în urma nesimţirii altora. Dar s-au săturat să privească de după perdea cum alţii aruncă peturi şi tot felul de ambalaje, fără ca nimeni să ia vreo măsură. Probabil, nici o dezbatere publică pentru găsirea soluţiei salvatoare nu va rezolva problema, nici asistaţii social, fiindcă nici într-o mie de ani nu vom ajunge să ne usture suficient vreo amendă pentru a ne bucura de spaţii verzi curate în jurul blocurilor ca în Germania sau în Elveţia. Poate, doar vigilenţa cetăţenilor care, în loc să stea pe bancă, după perdea sau pe Facebook şi să comenteze, mai bine ar pune mâna imediat pe telefon şi ar anunţa autorităţile. Sau?
Alexandra Gorghiu